Lifestyle

#BlijfInUwKot: 25 tips om je thuis bezig te houden

Het is eventjes geleden sinds dat ik nog eens een blogpost schreef. De reden? School, stage en andere verplichtingen. Maar nu we ons in het corona-tijdperk begeven maak ik van deze ‘social distancing‘ en ‘quarantaine‘ even goed gebruik. Nu we (bijna allemaal) thuis moeten blijven kan de verveling wel eens toeslaan. Daarom maakte ik een handig lijstje met 25 toffe activiteiten om je thuis bezig te houden, alleen of met je gezin. Want met z’n alle gaan we #samentegencorona! 

 1. Ruim je kledingkast op: het is een opdracht die best wel veel tijd in beslag kan nemen en je kledingkast kan vast wel eens een upgrade gebruiken. Sorteer je kledij op kleur, seizoen,.. En de oude/slechte kledij die je weggooit kan je binnenkort vervangen met nieuwe items, wanneer alle winkels weer open gaan. Zo heb je toch al iets om naar uit te kijken!
 2.  Ruim je bureau of werkruimte op: van al dat thuis werken en studeren kan je bureau wel eens een schoonmaakbeurt gebruiken. Je kan op het einde van de week je werkruimte desinfecteren, opruimen en weer herinrichten. En zo je begin je op maandagochtend met een frisse start aan de volgende week. #freshstart
 3. Zoek je boeken/CD/DVD kast uit: Naast kledij kan een andere kast in je slaapkamer vast ook eens een opknapbeurt gebruiken. Selecteer welke boeken je niet meer leest of uitgelezen hebt, welke CD’s je eigenlijk niet meer beluisterd of gooi oude DVD’s weg die toch alleen maar plaatsverspilling zijn. Ook hier kan je dan later nieuwe favorieten toevoegen of de lege ruimtes opvullen met decoratie of kamerplantjes.
 4. Lees eens een boek. Of boeken: dit puntje sluit aan bij het vorige. Ontdek je on-gelezen boeken die je dringend wil lezen? Dan is dit het uitgelezen moment! Neem dat ene nieuwe boek vast en laat je meeslepen in een nieuw verhaal. Daar ben je waarschijnlijk wel een paar dagen zoet mee.
 5. Zoek je make-up uit/experimenteer met make-up: kijk eens in je make-up lade of je geen oude crèmes hebt die je kan weggooien. Ook je make-up kwasten kan je eens een flinke schoonmaakbeurt geven. Je kan ook een lijstje maken van make-up die je nodig hebt of nog wil toevoegen. Daar kan je dan binnenkort ook naar op zoek gaan. Daarnaast kan je de make-up die je hebt ook blijven gebruiken en er bijvoorbeeld leuke, originele looks mee maken. De mogelijkheden zijn oneindig.
 6. Doe een home work-out: ruil je pyjama even in voor een sportieve outfit en geef het beste van jezelf tijdens een echte work-out. Op YouTube vind je tal van tutorials die je tonen hoe je thuis toch nog kan sporten. Bij goed weer kan het zelfs in je tuin.
 7. Probeer eens een nieuw recept: nu je eindelijk tijd hebt om je kookskills bij te schaven kan je misschien eens een nieuw recept uitproberen. Het kan een moeilijk gerecht zijn of een dessert waar je nooit de moed voor vond. Haal snel die hobbykok in je naar boven en verras je gezinsleden met een culinaire maaltijd.
 8. Bak iets lekkers: naast het traditioneel koken kan je ook lekkere cupcakes, taarten of andere zoete lekkernijen maken. Het aanbod is ook hier vrij groot en de supermarkten blijven open, dus geen paniek over ingrediënten.
 9. Neem een lang, warm bad: het is niet omdat we nu continu thuis zijn, dat we geen nood hebben aan ontspanning. Neem ‘s avonds voor het slapengaan een bad, eventueel met je favoriete, nieuwe bruisbal en geniet ervan. Je kan terwijl een leuke playlist afspelen of podcast beluisteren. Zo hoef je je in bad ook niet te vervelen.
 10. Leer een nieuwe taal: heb je altijd al Spaans of Russisch willen leren? Wel, dan is het nu de moment. Je kan op je smartphone een app downloaden zoals ‘Duolingo’ of ‘Babbel’. Voor je het weet kan je je eerste zinnen in een nieuwe taal uitspreken. Je kan als bonus een vakantie boeken naar een land waar ze je nieuwe taal spreken, om zo ook eens met de locals in contact te komen. Boek je reis wel best in 2021 of na de zomer, uit voorzorg.
 11. Leer een nieuwe hobby: net zoals bij het vorige puntje kan je nu ook beginnen aan een hobby die al je jaren wou leren. Fotografie, breien, schilderen, schrijven,… alles kan. Haal je creativiteit naar boven en laat je gaan. Achteraf kan je tonen aan je vrienden en familie wat je geleerd hebt en eventueel bij een hobby-club gaan. Wees ambitieus.
 12. Facetimen met je vrienden en familie: het is niet omdat we thuis moeten blijven, dat we geen recht meer hebben op sociaal contact. Tegenwoordig zijn er voldoende manieren om virtueel met je vrienden en familie in contact te blijven. Je kan elkaar volgen op sociale media, via apps spelletjes spelen samen en uiteraard bellen via Skype of Facetime. Ook Messenger heeft een ‘videocall‘ functie. Geen excuses dus om je vrienden of familieleden te verwaarlozen. 
 13. Update je CV: een taakje dat nu misschien wat overbodig lijkt aangezien we niet kunnen werken maar hoe sneller je hieraan begint, hoe sneller je een nieuwe uitdaging aan kan gaan. En een CV kan voor vele zaken handig zijn: voor een vakantiejob, schoolopdracht,… Dus verzamel snel al je persoonlijke info en ervaring en ga aan de slag. 
 14. Puzzelen of andere gezelschapsspelen: heb je toch nog graag een dosis écht sociaal contact kan je altijd enkele spelletjes spelen met je gezin. Denk maar aan Monopoly of een ander leuk bordspel. En met zo’n spel ben je vaak uren bezig, dus dat vult al snel een namiddag of avond. Ook een puzzel maken kan een fijne bezigheid zijn.
 15. Netflix-series bingewatchen: stiekem dromen we allemaal wel eens van een zorgeloze periode Netflix & chill. Dat die er nu ook effectief is, laten we even aan de kant. Een ultieme topper om te bingewatchen: de populaire serie Friends. Daarnaast kan je ook vrienden of familie vragen om enkele suggesties door te sturen. Series die anderen aanraden, begin je misschien uit jezelf niet te kijken. Verbreed eens je horizon. 
 16. Foto’s maken: voor wie graag eens tussendoor een luchtje schept is dit de ideale bezigheid. Neem je smartphone of camera mee naar buiten en leg de natuur vast tijdens een wandeling in het bos of in je buurt. Focus eens op de dingen en leer je omgeving anders te bekijken. Voor je het weet ontdek je nieuwe parels die je voordien altijd over het hoofd zag. Ga je toch niet graag alleen op stap? Dan kan je altijd foto’s maken van één vriendin of neem een gezinslid mee. Maar blijf wel denken aan de maatregelen. Achteraf kan je je mooiste creaties delen op sociale media. 
 17. Organiseer een indoor picknick: vul een mand vol met lekkere hapjes en drankjes en leg een groot deken in je living of garage. Plaats al je lekkers op het deken en nodig al je huisgenoten uit. Een picknick is altijd een goed idee en het is eens wat anders dan in een parkje. Natuurlijk kan je ook een picknick date houden in je tuin.
 18. Kijk een leerrijke documentaire: altijd al iets willen bijleren over een leerrijk onderwerp? Dan is deze quarantaine periode de perfecte aanleiding voor jou. Netflix heeft een ruim docu aanbod en ook op YouTube kan je vele docu’s vinden. Neem er een fris drankje en popcorn bij en hupla, je bent net in een echte cinema. 
 19. Maak een social media profiel voor je huisdier: een Facebook-pagina, Instagram-account of TikTok-account. Het kan allemaal. Plaats je huisdier eens in de belangstelling en maak een heel profiel voor je favoriete viervoeter aan. Wie weet gaat dat ene speciale trucje van je hond viraal. Waar wacht je nog op?
 20. Begin een moestuin: naast het coronavirus is ook de lente overduidelijk aanwezig in ons land. Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten en de temperaturen stijgen. Een dag in je tuin doorbrengen is dus een heel goed idee. En wat is er nu leuker dan een eigen moestuin aanleggen?
 1. Ontdek nieuwe muziek: streamingdiensten zoals Spotify en Deezer hebben een oneindig aanbod aan muziek. We hebben uiteraard allemaal onze eigen muzieksmaak en voorkeuren maar misschien is dit wel de ideale gelegenheid om eens in een nieuwe artiest zijn werk te duiken. Je kan nieuwe genres ontdekken maar ook afspeellijsten of nieuwe (on)bekende muzikanten. Wie weet ontdek je wel de nieuwe Justin Bieber of One Direction.
 2. Plan je volgende vakantie (voor 2021): positiviteit is wat ons overeind houdt dus waarom geen reis naar een fijne, zonnige bestemming boeken? Of je kan je laten inspireren op Pinterest door vakantiefoto’s op te zoeken en ‘must do’ lijstjes te verzamelen. Kijk eens welke bestemming er al jaren op je bucketlist staat. Wie weet gaat je volgende reis wel naar je droombestemming. Boek wel goed vooruit, want niemand weet precies hoe lang deze corona-crisis nog gaat duren.
 3. Begin een blog: heb je een uitstekende kennis over een bepaald onderwerp of ben je net zoals ik gek van schrijven? Aarzel dan niet langer en start vandaag nog je eigen blog of forum. Je kan een blog maken over één onderwerp of al je interesses bundelen. Op je eigen plekje op het internet kan je creëren wat je maar wil. Dat is net zo fijn aan je eigen blog. Schrijf je niet graag? Waarom start je dan geen YouTube-kanaal?
 4. Maak een fotoboek: een galerij op je smartphone met duizenden foto’s is heel handig maar even eerlijk, kijk jij dagelijks naar je reisfoto’s van drie jaar geleden? Maak daarom een echt fotoboek vol met je favoriete reisfoto’s (of andere foto’s). Je kan het fotoboek achteraf bekijken en tonen aan vrienden en familie. Je kan ook zoveel fotoboeken maken als je wil. De website van ‘smartphoto‘ zet je alvast een eindje op weg.
 5. Doe alle bovenstaande activiteiten nog eens. Tot je je écht verveelt. 😉 

Heb je toch nog nood aan méér nutteloze bezigheden? Dan raad ik je aan om het Instagram-account ‘Blijf in uw kot‘ te volgen. Daarop verschijnen allerlei tips om de tijd te doden in quarantaine. En dan heb ik nog één vraag: wat doe jij zoal in deze corona tijden? 

Blijf binnen en vooral, blijf gezond!

Lots of love,
Sofie ♡

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s