Interviews

Evelyne Van Landegem over L’eef: ‘Een collectie uitbrengen met mijn eigen label zou fantastisch zijn’

2 jaar en 2 maanden geleden startte Evelyne Van Landegem (29) met haar boetiek L’eef in Mechelen. Een winkel met een creatieve mix van merken voor meisjes en vrouwen. Ik ging langs bij deze hotspot en stelde Evelyne een paar interessante vragen over waarom ze begon met L’eef en wat ze er nog mee wil bereiken in de toekomst. 

Van advocate naar onderneemster

Evelyne was voor ze L’eef opende een advocate. Tot mensen in haar dichte omgeving ziek werden en overleden aan kanker. ‘Ik besefte dat je maar één keer leeft en het leven zo kort is dat je eigenlijk zou moeten doen wat je graag doet. Ik wist toen dat advocate zijn niet was wat ik echt wou doen.’

Ze begon na te denken over wat haar wel gelukkig maakt en een winkel beginnen was daar het logische antwoord op. Het volgde haar hart en maakte haar kinderdroom waar. ‘Mijn bijnaam is Eef en door dit te combineren met de boodschap van dat je maar één keer leeft, vormde ik de naam L’eef. De cirkel was rond en zo is de winkel ontstaan.’ 

IMG_20191211_132032

Elke dag opstaan met een glimlach

Al lijkt het hebben van een winkel een fijne job. Net zoals bij alle andere jobs heeft dit ook zijn voor- en nadelen volgens Van Landegem. ‘Het klantencontact en het adviseren van de mensen doe ik het liefst. Het geeft me een voldaan gevoel wanneer klanten terugkeren naar de winkel en me vertellen over hoeveel succes hun kledingstukken hadden bij vrienden en familie. Dan besef je dat je het goed aan het doen bent. De administratieve kant vind ik het minst leuke aan mijn job. De boekhouding bijhouden, facturen verwerken,… Het hoort er natuurlijk wel bij. Het is onvermijdelijk.’ 

Ondanks de mindere kanten doet Evelyne haar werk in de winkel met plezier en staat ze iedere dag op met een glimlach. ‘Ik ben mijn eigen baas en kan zelf keuzes maken. Ik bepaal welke collecties er in de winkel hangen en verkoop items die ik zelf heb geselecteerd. Als mensen binnenkomen bij L’eef en ze zoeken iets specifieks voor een gelegenheid, dan ben ik altijd enthousiast omdat ik ze effectief helemaal kan aankleden. Ik geef ze accessoires mee en hoop dat ze er oprecht tevreden over zijn. Elke dag als ik opsta hoop ik dat ik zo’n klanten kan aantrekken tot de winkel.’

Over de locatie en online aanpak

Ben je van plan om naar L’eef te gaan, dan plan je best een bezoekje aan Mechelen. Maar waarom koos Evelyne nu juist voor deze stad? ‘Antwerpen noemt men ook wel de shoppingstad maar toch vind ik dat er veel panden leeg staan. De huurprijzen zijn er ook gigantisch hoog. Ik zocht dan naar een kleinere, gezelligere stad waar er toch nog nood was aan een winkel zoals L’eef. Mechelen was de match made in heaven. Ik had er vroeger een negatief beeld van maar het is zo’n vernieuwende stad en het is hier nog mooi ook.’

Evelyne vindt het belangrijk dat mensen die niet in de winkel geraken, toch aankopen kunnen doen. Daarom startte ze in augustus met een webshop. ‘Ik was eerst niet zo’n fan van een webshop omdat het me heel veel werk leek. Meer en meer mensen stelde me de vraag of er een webshop was, daardoor is de bal aan het rollen gegaan. Tot hier toe stijgt de online verkoop iedere maand en ik kan alleen maar hopen dat het zo goed blijft gaan. Achteraf ben ik heel blij dat ik met het idee ben doorgegaan.’

IMG_20191211_131936.jpg

Naast de winkel en de webshop is L’eef ook heel actief op sociale media zoals Instagram. Dit heeft er voor gezorgd dat wanneer de winkel net open ging, er meteen merkbekendheid werd ontwikkelt. ‘Wat op onze sociale media wordt geplaatst verkoopt automatisch heel goed. Sommige items zijn na één dag uitverkocht.’

L’eef werkt af en toe ook samen met bekende gezichten zoals Julie Van den Steen. Op die manier creëren ze een extra online etalage. Het effect van zo’n samenwerking is vaak heel groot en het lokt mensen naar de boetiek.

Een eigen collectie?

Zonder L’eef zou Mechelen niet hetzelfde zijn. De boetiek biedt de inwoners van de stad een meerwaarde. ‘Het aanbod in de winkel is speciaal en bestaat uit geselecteerde items van merken. Dat is wel de eigenheid van L’eef. Je kan hier een speciale stijl terugvinden. Moest de boetiek hier niet zijn, ben ik er zeker van dat hij zou worden gemist.’ 

Evelyne wil naar de toekomst toe zeker nog doelen bereiken. ‘Een eigen collectie die het label en de naam van L’eef draagt lijkt me fantastisch om uit te brengen. Ik hoop dat de mensen de weg naar de boetiek blijven vinden en hier graag blijven langskomen. Zoals het nu gaat mag het nog jaren blijven gaan.’ 

IMG_20191211_132204

Vond je dit een inspirerend verhaal en plan je graag zelf een bezoek aan L’eef in Mechelen? Je vindt de winkel in de Onze-Lieve-Vrouwestraat nr. 46. Je kan er terecht van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u. Ik wens je alvast veel shopplezier 😉 

Lots of love,
Sofie ♡

Foto’s: © Sofie Kerremans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s