All About PR

5 PR trends die van belang zullen zijn in 2019

Een nieuw jaar betekent meer dan alleen goede voornemens. Ook voor Public Relations zal er weer een heleboel veranderen. In deze blogpost werp ik een blik op de belangrijkste trends waar je in dit nieuwe jaar best eens bij stilstaat.

De inspiratie voor deze blogpost haalde ik bij verschillende websites en nieuwsartikels van The Next Web, B2B PR Blog, en The Business of Fashion. Klaar om meer te ontdekken over de toekomst van PR? 

photo-1474631245212-32dc3c8310c6
© Riccardo Annandale
1. Reputatiemanagement blijft van essentieel belang

De eerste trend is er meteen één met een duidelijke boodschap. Willen merken zich onderscheiden? Dan hebben ze een uitstekende reputatie nodig. Mensen zullen meer en meer gaan kijken naar wat er over een merk gezegd wordt. Dit kan zowel op sociale media zijn als door experten of mond-tot-mondreclame.

Creëer daarom zo snel mogelijk een PR-strategie met een speciale focus op online reputatiemanagement. Wanneer er een negatieve recensie of probleem opduikt kan je het aanpakken voordat het uit de hand loopt. Zie elke gelegenheid als een kans om je reputatie op te bouwen. Maak een einde aan problemen negeren en schiet in actie.

2. Het integreren van social media in een persstrategie

PR-professionals moeten opzoek gaan naar nieuwe en spannendere manieren om sociale media kanalen te gebruiken om het succes van hun public relations te stimuleren.

Het persbericht blijft een effectief PR-instrument maar de steeds groeiende populariteit van sociale media heeft een nieuwe drempel toegevoegd. Het gebruik van Facebook, Twitter en/off Instagram kan je bereik vergroten en het geeft journalisten een nieuwe manier om je bedrijf te ontdekken. Vergeet wel niet dat deze methode je exclusiviteit kan kosten. Koester daarom de relaties met journalisten en stuur het persbericht meteen door via het juiste kanaal. Zo kan een extra blogpost bij een persbericht altijd leuk zijn om meer shareability te creëren.

2019_business_thinkstockphotos-938111122
© Computable.be
3. PR wordt meer dan alleen PR

Organisaties zullen alsmaar meer en meer diensten aanbieden naast Public Relations. Zij die enkel gespecialiseerd zijn in PR zullen hier iets aan moeten doen. Klanten verlangen meer van hun samenwerking met een extern bureau en willen dan ook graag dat je er voor hen ineens de sociale media strategie bij gooit, voldoende unieke content creëert, uitdagende video’s maakt en nog veel meer. Als je dacht dat PR enkel persrelaties is, dan sta je voor het komende jaar meteen al wat achter.

4. Beelden zullen het nieuwe persbericht vormen

Nog een trend die in 2019 zal winnen aan belang is het toevoegen van visuele content in persberichten. Gedaan met het uitschrijven van honderden woorden. Zet alles eens op beeld of post het in één foto op Instagram. Het zal het verhaal achter je merk nog meer kracht bijzetten en beelden trekken ook veel sneller de aandacht van de lezer.

Gebruik digitale storytelling om je doelpubliek nog meer te betrekken bij je activiteiten. Laat ze kennismaken met de mensen achter je bedrijf en neem ze mee in het verhaal.

Deze trend leunt aan bij trend 2. Een echt uitdaging dus, om beide trends optimaal te combineren en uit te voeren.

5. De  keuze tussen kwalitatieve of kwantitatieve metingen wordt moeilijker

Mensen vinden het zien van cijfers, specifieke aantallen, likes,…nog steeds belangrijk.
Op die manier kan de klant namelijk beter meten hoe groot zijn PR succes is. Maar dan vraag ik mij af: hoe meet je naamsbekendheid, merkvertrouwen, reputatiemanagement,…? Dat is waar PR-professionals in de toekomst de grens zullen moeten vinden tussen kwalitatieve en kwantitatieve metingen.

Hoewel kwantitatief misschien wel het eenvoudigste van de twee opties lijkt, geeft het nog steeds geen accuraat of volledig beeld van de ROI. Met tools als AirPR en TrendKite heeft PR al grote stappen gezet op het vlak van metingen. Er zullen in de toekomst zelfs nog meer tools verschijnen om zaken als podcasts, videomarketing en micro-influencer marketingprogramma’s te monitoren. In 2019 zullen we dus nieuwe inzichten moeten ontwikkelen als het gaat om het meten van resultaten.

digital-marketiong-trends-2019-1080x675
© Lincelot

Na het opvolgen van de 5 bovenstaande trends hoop ik dat je PR strategie van 2019 er één wordt om nooit meer te vergeten. Haal ook uit dit jaar alles wat er in zit!

Lots of love,
Sofie ♡

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s