Expert Classes PR

Alles wat je moet weten over Influencer PR

Het jaar loopt bijna ten einde maar mijn PR-kennis blijft zich maar uitbreiden. Vandaag ga ik het bijvoorbeeld hebben over Influencer PR. Het fenomeen zit in een echte groeispurt en de één na andere influencer duikt op met reclame voor zijn of haar favoriete product.

photo-1508214114590-1960574e4988
© Unsplash

Maar, wat is Influencer PR nu juist? Hoe word je een influencer? En wat met de toekomst? Op al deze vragen krijg je in deze blogpost een antwoord want dankzij de Expert Class van Kathy Van Looy ben ik over dit onderwerp heel veel te weten gekomen. Let’s go!

Influencer, wat?

We komen allemaal wel eens met een influencer in contact via sociale media maar weet je ook wat een influencer is? Wel, het is een individu dat de kracht heeft om een bepaald doelpubliek te overtuigen van zijn of haar kennis en interesse over een specifiek thema. Een online influencer communiceert die kennis en interesse vervolgens via sociale media (denk maar aan een foto op Instagram, een video op YouTube,…) met een relevant aantal volgers en doelpubliek.

 

Tegenwoordig wordt ook wel eens de term ‘online content creator‘ gebruikt omdat het woord ‘influencer‘ meer als iets negatief wordt gezien. Welke term verkies jij?

Influencer Marketing vs. Influencer PR

Ja, er is wel degelijk een verschil. Influencer Marketing wil zeggen dat je de influencer betaald. Dit wil dan ook zeggen dat de samenwerking gebeurt aan de hand van een contract waarin strikte regels en voorwaarden staan. Bijvoorbeeld het aantal posts, de hashtags die gebruikt mogen worden, start- en einddatum,… Je hebt als bedrijf of merk dus controle over wat de influencer deelt met zijn of haar publiek.

photo-1531981896616-0e13a3dd4f73
© Unsplash

Bij Influencer PR gebeurt alles omgekeerd. De influencer wordt niet betaald maar ontvangt producten, een beleving of een service. Je bent afhankelijk van de goede wil van de influencer en je hebt dus geen controle over wat er gedeeld wordt.

Wil je zelf ook aan de slag?

Ik som hieronder kort een vijftal criteria op die je zullen helpen bij het worden van een goede influencer. Wist je trouwens dat influencers zo’n 250 tot 2500 euro per foto kunnen ontvangen? Waag alvast je kans zou ik zeggen!

Tip 1: Zoek een niche
Ben je een beauty, food of fashion lover? Maak je graag foto’s van jezelf, van quotes of mooie uitzichten? Zoek je eigen originele invalshoek waarover je graag communiceert. Dit kan je hobby zijn, een guilty pleasure of iets waar je gek op bent.

Tip 2: Kies het juiste sociale media platform
Ben je een geboren YouTuber of Instagram-model? Poseer je liever voor een camera, dans je elke dag je spieren los of deel je liever al je persoonlijke avonturen in dagelijkse video’s? Link je creativiteit aan het juiste kanaal zodat het mooi tot zijn recht komt.

Tip 3: Ga in interactie met je volgers
Reageer op foto’s van andere influencers, like reacties op je foto’s en stel vragen via een Q&A. Je volgers voelen zich graag betrokken bij je dagdagelijkse leven. Uiteindelijk zijn we allemaal maar mensen.

Tip 4: Blijf authentiek
Spendeer eens een dag op je gekozen kanaal en ga na wat er zoal leeft. Probeer uit te zoeken wat er nog ontbreekt en vertaal je eigen creativiteit naar iets nieuws dat je volgers kan uitdagen. Be different.

Tip 5: Ontwikkel een content strategie 
Schrijf uit over wat je het gaat hebben, wanneer je wat post en waar, en probeer een rode draad doorheen het hele verhaal te behouden. Zo werkt bijvoorbeeld een vast uploadschema erg goed op YouTube. Je volgers weten dan perfect wanneer ze op je kanaal moeten zijn voor nieuwe content.

 

Wat brengt 2019?

De toekomst van de influencer ziet er allesbehalve slecht uit.
Zo zal het steeds meer en meer gezien worden als het zijn van een ondernemer. Het wordt langzaamaan een echte job. Ook zal er worden ingegaan op het hebben van ‘fake followers’. Instagram bijvoorbeeld is volop bezig met het verwijderen van valse likes en gekochte volgers. Video content zal ook alsmaar belangrijker worden. Denk maar aan de nieuwe functie: Instagram TV.

Influencers, het blijft een straf fenomeen. Ikzelf voel me er nog niet echt toe aangetrokken al begrijp ik wel dat sommigen het beginnen zien als een echte job. Ook merken krijgen meer en meer een voorkeur voor ‘content creators’ en werken er graag mee samen. Hoe sta jij tegenover influencers? Of ben je er zelf één? Hoe ervaar jij deze opmerkelijke evolutie? Laat het zeker weten in de reacties!

“Now, go influence!”

Lots of love,
Sofie

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Alles wat je moet weten over Influencer PR

  1. Wel jammer dat het algoritme zo verpest is met Instagram en Facebook. Je voelt je zo verplicht om elke dag wat te plaatsen. Ook vind ik het jammer dat ik soms een post niet zie van een tante of vriendin die maar 1 keer in het jaar wat plaatst. Wel leuk artikel!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s