Expert Classes PR

7 tips om een briefing te vertalen naar een geslaagde pitch

Tijdens de Expert Classes PR kwam niemand minder dan Evi Coune van agency LVTPR ons meer vertellen over hoe er het best kan worden omgegaan met new business. In deze blogpost som ik dan ook even de belangrijkste tips & tricks op zodat ook jij weet hoe je als team het best een briefing om kan zetten tot een geslaagde pitch. Van doelstellingen opstellen tot een strategie bepalen, hieronder kom je het allemaal te weten. 

copywriting-pr-lander-pink
 © Loud Ladybird
Over LVTPR

Mediarelaties, contentmarketing of stakeholder-communicatie. Corporate communicatie, social-mediacampagnes of digital marketing. Voor dit alles kan je terecht bij LVTPR. De manier waarop ze het uitoefenen verandert voortdurend maar wat ze ermee willen bereiken blijft hetzelfde. Of het nu voor Consumer & Brands, Business & Technology of Corporate & Crisis is. Geen uitdaging gaan ze uit de weg.

Hun doel blijft wel altijd hetzelfde: het verhaal van de klant verteld krijgen op een aantrekkelijke, creatieve manier.

Van new business generen  tot overtuigend pitchen

1. Het belang van het eerste contact

De eerste indruk blijft nog altijd het langste hangen. Zorg daarom dat deze soepel verloopt en je als bureau positief overkomt. Plan bijvoorbeeld een chemistry meeting of telefoongesprek in met de toekomstige klant. Google het bedrijf eens en check waar het zich situeert op de markt. Nadien kan je makkelijker beslissen of je met de klant in zee gaat of niet.

2. Stel een vragenlijst op

Om je klant nog beter te leren kennen kan je voor je de samenwerking aangaat altijd een vragenlijst opstellen met belangrijke vragen waar je graag een antwoord op zou krijgen. Enkele voorbeelden kunnen zijn; Hoe zijn ze bij ons terecht gekomen? Wat doet de concurrentie? Wat zijn de doelstellingen? Wat is het budget?, enzovoort.

3. Formuleer doelstellingen

Bij het formuleren van de doelstellingen ga je stilstaan bij wat je echt wil bereiken en hoe je dat gaat realiseren voor de klant. Vertaal de businessdoelstellingen in communicatiedoelstellingen die je kan gaan uitwerken bij strategische fase. Vraag hier ook goed door bij de klant. Hoe beter je op de hoogte bent van zijn wensen, hoe beter je de pith zal kunnen uitwerken.

4. Doe grondige research en analyseer

Analyseer de markt, concurrentie, media… Bevraag bijvoorbeeld influencers en/of journalisten over hoe zij tegenover het merk of de producten van de klant staan. Je kan ook een SWOT-analyse opstellen of een schema waarin je vaststelt wat er nodig is om de doelstellingen te bereiken. Formuleer na de research ook zeker een conclusie.

5. Vertaal de strategie in een plan van aanpak 

Doe een brainstorm om de doelstellingen en strategie te vertalen in concrete ideeën. Zorg voor één verhaal, een rode draad die doorheen het hele proces centraal staat. Je kan bijvoorbeeld een timeline opstellen om een goed overzicht te krijgen van de plannen. Elk idee moet je kunnen linken aan de doelstellingen. Verlies dus geen enkele stap uit het oog.

6. Meten is weten 

De ROI (return on investment) is voor de klant het belangrijkste. Volg dat dus goed op en stel daarbij duidelijke KPI’s (key performance indicators) op. Zorg ervoor dat ze ook op kwalitatief niveau zijn en relevant voor de doelgroep. Koppel hier terug naar je plan en strategie om de beste KPI’s te kunnen bepalen. Durf ook verder te denken en ga bijvoorbeeld eens opzoek naar een andere manier om doelstellingen te meten. Zo vragen sommige bureaus aan een extern onderzoeksbureau om resultaten te meten en verwerken.

7. Vertel een  overtuigend verhaal 

Tijdens de pitch-presentatie zelf is het belangrijk dat je het verhaal en de rode draad van het hele proces nu ook mondeling overbrengt. Storytelling is hier key. Zet de beste presentators van je team voorop en oefen goed op voorhand. Lees niet af van slides maar neem de aandacht vast van het publiek en blijf inspelen op het verhaal. Geloof er zelf in en wees enthousiast.

Na de bovenstaande tips & tricks hoop ik dat je vanaf nu met je team makkelijker een briefing kan vertalen naar de wensen van je klant. De rode draad, de wensen van de klant opvolgen en het overtuigend brengen van je verhaal vatten alles kort samen. 1, 2, 3, let’s Pitch! 

Lots of love,
Sofie ♡

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s