Expert Classes PR · Expert Classes PR & WV

Geen Commentaar! 101 Tips voor woordvoerders en persverantwoordelijken

Een recensie, het eens iets anders… In deze blogpost neem ik het boek ‘Geen Commentaar’ van Sara Vercauteren, woordvoerster bij Medialaan, onder de loep. Het is een handleiding met 101 praktische tips over hoe je het best nieuws maakt, het woord voert en communiceert met de pers. 

Naast 101 praktische tips vind je er ook nog leuke anekdotes, quotes van experten in het werkveld en Sarah Vercauteren haar eigen ervaringen. Ze kreeg hulp van verschillende woordvoerders en persverantwoordelijken in tal van sectoren om van het boek een toffe, handige gids te maken.

Niet voor schoothondjes

Een woordvoerder of een persverantwoordelijke is onmisbaar voor iedere organisatie. Er wordt meer transparantie verwacht en externe communicatie met bijvoorbeeld journalisten via sociale media wordt alsmaar belangrijker. Daarnaast leiden ze interne en externe communicatieprocessen in goede banen en worden ze meer en meer echte reputatiemanagers.

In haar boek onthult Sarah de knepen van het vak, de truken van de foor, de interne processen en vele geheimen over de speciale relatie met journalisten. Ze geeft een blik achter de schermen en omschrijft wat er écht speelt bij het werk van woordvoerders en persmedewerkers. Een echte ‘hondenstiel, zoals ze het zelf noemt.

IMG_0781_lowres-759x500
© Winny Man

Het boek begint bij de het begin; van het nieuws halen (of hoe niet), tot persberichten schrijven en opiniestukken opstellen, tot het pitchen en geven van interviews. Daarna gaat het oer de relatie tussen woordvoerders en journalisten, het belang van een goede reputatie, en het antwoord op de vraag ‘wie zijn woordvoerders?’.

Misschien niet wat je verwacht maar in het boek lees je geen clichés, enkel waargebeurde verhalen. Falen doet iedereen, zelfs de woordvoerster van Medialaan. Het doel van dit boek is mensen laten zien dat woordvoerders ook maar gewone mensen zijn. Mensen die fouten maken en simpelweg hun job uitoefenen.

Ik weet niet of ligt aan het feit dat ik het gewoon ben om boeken te lezen of omdat het gewoon luchtig neergeschreven is, maar het boek leest als een trein. Het heeft een duidelijke schrijfstijl, geen te moeilijke woorden en een structurele opmaak. Ik heb het gevoel dat ik na het lezen van dit boek veel heb bijgeleerd en dat het nóg beter blijft hangen dankzij de toevoeging van de persoonlijke anekdotes. Hier en daar kom je elementen meermaals tegen maar iedereen die met communicatie bezig is weet dat herhaling nu eenmaal de key is.

Do it with passion or not at all

Woordvoerder of persmedewerker ben je niet zomaar. Het vraagt veel tijd, energie, concentratie, continu stress en je krijgt niet altijd het respect dat je verdient. Maar als je het doet met passie dan neem je dat er graag bij. Dat is bij elk job zo. Het boek is geschreven met veel passie en dat voel je. Sarah Vercauteren is altijd blijven doorgaan en heeft nooit opgegeven.

763 (2)
© HLN.be

‘Geen Commentaar’ heeft me een unieke inkijk in het doen en laten van woordvoerders en persverantwoordelijken gegeven. Het is een handige gids voor beginners maar ook voor diegene die al langer in het vak zitten. Kortom, een echte aanrader! En verder heb ik geen commentaar.

Lots of love,
Sofie ♡

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s