Expert Classes PR & WV

Over het model dat past bij alle soorten communicatie

Sport en sociale media management, dat is het onderwerp van vandaag. Koen Van der Haegen van WAVE heeft hier een interessante expert class over gegeven. Hij heeft het gehad over de werking bij WAVE, het gevoel dat men linkt aan sportbeleving én het model dat past bij alle soorten communicatie. Over dat laatste ga ik het vooral hebben in deze blogpost.

Enriching fan & brand experiences

Maar eerst even de context schetsen. WAVE lijkt op het eerste zicht een klassiek reclamebureau maar ze doen er veel meer dan dat. Bij WAVE werken ze met sport-en muziekgerelateerde merken. Volgens hen gaat het om veel meer dan de sport alleen. Het gaat om het creëren van unieke belevingen en het ervaren van integratie met je favoriete ploeg of sportpersoonlijkheid.

Sport = een gevoel

Het enige nadeel hierbij is dit je altijd afhangt van de prestaties en het imago van de speler of het team. Fans van ploegen die nu veel aan het verliezen zijn zullen een negatiever gevoel hebben dan de ploeg die op nummer één pronkt. WAVE probeert er voor te zorgen dat, aan de hand van de juiste communicatie, het gevoel over de sport weer positief wordt. En dat is soms een hele uitdaging.

photo-1542187251986-301fc9fd4af2
© Unsplash
De 4 stappen naar de ideale communicatiestrategie voor je campagne

Waar het tijdens de expert class vooral over ging was het volgende model. Wanneer je de onderstaande 4 stappen steeds goed uitvoert zou je altijd een goede aanpak naar buiten brengen. En het goede nieuws is dat deze methode bij elke soort van communicatie kan worden toegepast. Yes!

1. North Star

Begin met het doen en laten van het bedrijf/de sponsor te definiëren in één zin. Wat doet de sponsor en hoe vertaalt hij dit? Sta ook stil bij de geloofwaardigheid. Als je merkt dat wat er gedaan wordt niet past bij de visie of missie, dan is een samenwerking al sneller afgeraden.

2. Pillars of behavior

De tweede stap houdt in dat je pijlers toeschrijft aan het gedrag van de sponsor. Bepaalde eigenschappen en kenmerken die het bedrijf typeren, uniek maken. Denk hierbij aan voorbeelden zoals; Belgisch, persoonlijk, professioneel, duurzaam,… Alle details van de campagne kunnen het best binnen de pijlers passen. Zo niet, dan veeg je het idee best meteen van tafel.

3. Create content

Waarmee gaan we naar wie communiceren en waar we gaan het materiaal halen? Dat zijn vragen waar je vervolgens mee aan de slag gaat. Je gaat content creëren zoals video’s of het laten bedrukken van truitjes. Ga daarvoor ook eerst kijken naar wat er in het sponsorpakket zit van de klant en ga na op welke kanalen het best gecommuniceerd kan worden. Sommige campagnes zijn niet voor elk concept geschikt en passen beter in een offline of online context.

4. The reality show approach

Tot slot ga je werken met booms & beats. Beats zijn kleine acties zoals aanwezig zijn op sociale media, het programmeren van vaste content, het delen van verhalen,… Booms zijn dan weer grotere acties zoals meedoen aan de Tour de France, speciale events bijwonen, in het nieuws verschijnen,… Op die manier leer je de sporters echt kennen en zorgen ze voor een constante stroom aan aanwezigheid. De beats bouwen het verhaal op en de booms maken het verhaal sterker.

Foodie: Thomas de Gandt

Het afgelopen wielerseizoen werd Thomas de Gandt geprofileerd als Foodie omdat vele fans niet wisten wat zo’n topsporter eigenlijk allemaal eet. Door hem iedere avond zijn maaltijden te laten delen op Twitter, werd Thomas al na enkele weken bekroond tot Foodie van de Tour de France. Hij verscheen in allerlei kranten en online was bijna iedereen over hem bezig. En dat door booms & beats toe te passen en goede content te creëren op het juiste kanaal.

 

Wil je ook een sporter of bekend persoon positief profileren en in de kijker zetten? Pas dan zeker bovenstaand model toe en je communicatiecampagne zal meteen een grotere kans tot slagen hebben! Ik ben alvast overtuigd, jij ook?

Lots of love,
Sofie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s