Expert Classes PR & WV

5 taken die op de planning van een PR-medewerker staan

“Wat doe je juist?” “Relaties met de pers, cool!” “Dat is geen 9 to 5 job hoor!” en zo kan ik nog wel even doorgaan. In mijn directe omgeving zijn er weinig mensen die begrijpen waarvoor ik studeer en/of in welke sector ik ga terechtkomen. Hoog tijd om dat eens op een rijtje te zetten en mijn toekomstige job onder de loep te nemen. Laat die takenlijst maar komen! 

photo-1523958399470-c15bf82fcea9
©  Unsplash

Anouck Deschilder en Dorien Janssens zijn Account Manager en Account Executive bij Lewis, een communicatiebureau dat vroeger vooral was gefocust op PR maar nu ook meer en meer op marketing, digitale media, creatie,… Bij Lewis gaat het leven er heel anders aan toe dan bij een groot bedrijf. “The agency life” zoals Dorien en Anouck het noemen is een belevenis op zich. Maar hoe ziet nu een dag eruit bij zo’n agency? Hieronder een opsomming van 5 mogelijke taken:

1) Monitoring

Je begint de dag met het lezen van het verschenen nieuws. Dit doe je op kanalen zoals sociale media en via tools van knipselagentschappen. Zij zorgen ervoor dat het nieuws rond een bepaald thema of trefwoord op eenzelfde dashboard wordt verzameld. Het nieuws scannen is het begin van alle wijsheid. Monitoring doe je meestal voor een bepaalde klant. 

photo-1528702817846-11fda4336d12
©  Unsplash
2) Content creëren

Vervolgens ga je met je team bekijken wat er die week op de planning staat en vlieg je er in. Bij content creatie kan het zijn dat je blogposts moet schrijven, persberichten, een newsflash,… Afhankelijk van wie je wil bereiken kies je het juiste format. Hou hier ook rekening met de briefing. Wat wil de klant? De basis van PR is nog steeds het creëren van content. 

3) Onderhouden van media/influencer relaties

Het medialandschap krimpt maar dat wil niet zeggen dat je geen relaties meer moet opbouwen. Spreek journalisten aan op een persoonlijke manier en doe aan maatwerk. Zakelijk flirten is een aanrader. Zo kan je een relatie die je al hebt met een journalist nog meer versterken. Het hoogtepunt van een goede relatie is wanneer de journalist zelf naar je toekomt met de vraag om samen te werken.

Maar wat met influencers? Als PR-medewerker doe je een follow-up van influencers en sta je met hen in contact. Hierbij is het belangrijk dat je gaat zoeken naar invalshoeken die passen bij de opdrachtgever zijn product/merk en bij de influencer. Dat verhoogt de professionaliteit en geloofwaardigheid.

4) Brainstormen

Na de briefing van klant en de eerste meetings met je team kan het brainstormen beginnen. Hoe gaan we de PR campagne aanpakken? Probeer hierom telkens op andere ideeën te komen. Gebruik technieken zoals een mindmap, post-its of verplaats  je naar een andere omgeving. Waar krijg je ideeën? Nadien maak je een plan met het uiteindelijke concept, zet je alles op papier en ga je pitchen bij de klant.

photo-1525856326341-8adeed4c8b8b
©  Unsplash
5) Netwerken

Naast het onderhouden van reeds bestaande relaties is het ook belangrijk om te gaan netwerken. Om nieuwe contacten toe te voegen en je netwerk uit te breiden. Het netwerken gebeurt op een ‘netwerk-event’ waar iedereen met hetzelfde doel samenkomt. Neem een businesskaartje mee en vergeet niet om na een geslaagde babbel je nieuw contact toe te voegen op LinkedIn. Je kan een Elevator Pitch voorbereiden zodat je enkel relevante informatie over jezelf vertelt. De eerste indruk blijft hangen!

Hoe is het leven bij een agency nu echt? De waarheid is dat het inderdaad een stressvolle job is maar je haalt er enorm veel voldoening uit. Je leert multitask-en en alle kneepjes van het vak. Kortom, een werkomgeving waar ik mezelf later wil in zie functioneren. Is het al zover? 

Lots of love,
Sofie ♡

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s