All About PR · Expert Classes PR

Hoe dik is jouw matras? | Reputatiemanagement & crisiscommunicatie

Het academiejaar zat nog maar net in zijn startblokken of op woensdag 19 september kwam Wim Lefebure van Whyte al bij ons langs. Waarom? Omdat hij voor de studenten van afstudeertraject Public Relations een portie leerrijk materiaal over reputatiemanagement en crisiscommunicatie had klaarliggen. Het resultaat daarvan en wat ik eruit heb geleerd, lees je in deze blogpost.

Obama vs. Trump

Om meteen met de deur in huis te vallen ga ik beginnen met het definiëren van een ‘reputatie’. Volgens Wim is een reputatie een spontane mening die mensen hebben over een merk of product. Het ‘imago’ dat een merk of product heeft wil dan weer zeggen dat je weet waar het voor staat, ongeacht of je een persoonlijke band met het merk hebt. Als de visie en diensten van een bedrijf overeenstemmen, dan krijg je een duurzame reputatie.

GettyImages_632238036.0
 © Vox.com

We kunnen dit even illustreren aan de hand van Amerikaanse presidenten Obama en Trump. Het imago dat Obama aan Amerika gaf was helemaal anders dan het beeld dat we nu hebben van Amerika door Trump zijn aanpak. Beiden personen bouwden een andere reputatie uit voor Amerika. Personen kunnen dus ook in verbinding staan met een reputatie of een imago. Je merkt dus al meteen dat het belang er nog te vaak van wordt onderschat.

Over het opbouwen en afbreken van een reputatie

Waar Wim het ook over heeft gehad was het feit dat men een reputatie moet zien als een stevige matras. Hoe dikker je basis is, hoe beter voor je bedrijf. Uiteraard moet je die dikke basis wel opbouwen en moet je als bedrijf enorm hard werken voor een goede reputatie.

matras
 © powerpoint Whyte 

Een sterke reputatie functioneert niet enkel als een magneet in de markt, maar ook als een soort van beveiliging, als een dikke en stevige matras. Het beeld dat mensen in de loop van de jaren van een bedrijf hebben opgebouwd is bepalend voor hoe ze een fout of crisis bij dat bedrijf gaan beoordelen. Als je dan een dikke basis hebt opgebouwd zal die fout je minder zwaar beïnvloeden.

Naast het belang van een goede reputatie is het ook belangrijk om bij een crisis juist te handelen. We kunnen volgende fasen van een crisis onderscheiden;

  • Er is een issue, een mogelijk topic dat zich kan ontwikkelen tot een crisis als het niet op de juiste manier behandeld wordt.
  • Identificeer de pijnpunten van je organisatie.
  • Eens je in de crisis zit moet je ze proberen beheren. Gebruik daarbij de voorbereiding. Wat ga je als bedrijf aan de crisis doen? Je moet quasi altijd kunnen reageren én als het kan zo snel mogelijk.
  • Blijf de crisis verder opvolgen, ook in tijde van herstel.
Wat hebben we geleerd?

We kunnen concluderen dat elke crisis anders is maar de basis en regels steeds hetzelfde blijven. Het is belangrijk dat je steeds goed voorbereidt bent en de tijd neemt om te communiceren. Voldoe ook aan je beloftes en voorstellen voor een oplossing. Denk hierbij aan de quote: “Act, don’t react.”

Zo, mijn eerste stappen in de PR-wereld zijn nu officieel gezet. Ook zo benieuwd naar waar mijn pad me nog gaat brengen? Volg dan zeker mijn blog en blijf up-to-date met alles wat nog komen zal!

Lots of love,
Sofie ♡

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s