Interviews

“Alles wat gebeurd is, is spontaan gebeurd.” Anne-Catherine Gerets | interview #3

Het derde en voorlopig laatste interview dat ik met je deel is met niemand minder dan Anne-Catherine Gerets. Ze richtte vier jaar geleden haar interieurblog CLO CLO op. Intussen werd deze naam haar eigen merk en heeft ze naast bekende klanten als VT Wonen, Libelle en IKEA ook een boek uitgebracht. Ik sprak samen met een medestudente over het ontstaan van haar blog, het communicatieve aspect van haar job en wat de toekomst nog in petto heeft. Enjoy!

anne-catherine

Waar komt de naam CLO CLO vandaan? 
“Die komt van de Franse zanger Claude François. Toen ik een naam zocht, was ik een liedje aan het beluisteren, het klonk vrolijk en that’s it. Het heeft geen zotte betekenis. Natuurlijk heb ik erover nagedacht hoor. Ik doe veel dingen spontaan in mijn leven maar ik denk er wel altijd over na. Ondertussen is het echt een merk op zich geworden en zou ik er geen afstand meer van kunnen nemen.”

Je bent een interieurblog gestart omdat je tussen de andere blogs je ding niet vond. Wat zocht je dan? 
“Ik vond dat er heel weinig interieurblogs waren in Vlaanderen. Een platform als Belmodo maar dan voor interieur, dat bestond bijvoorbeeld niet. Zelfs al waren er, dan waren ze heel hard branded of gesponsord. Dat valt op. Ik vind dat ze informatief moeten blijven maar toch nog gezellig. En dat heb ik dan proberen op te starten in september 2014.”

Dat is al bijna vier jaar geleden, is hij nu nog steeds van groot belang? 
“Het probleem is, met bloggen verdien je geen geld. Als je echt een verdienmodel wil met een blog dan moet je echt super veel content creëren. Toen ik in april 2016 zelfstandige in hoofdberoep werd, kwamen er freelance opdrachten binnen. Dus van zodra ik het te druk heb met iets anders, kan ik niet bloggen. Ik probeer één keer per maand iets te posten, maar zelfs dat is niet meer haalbaar. Tegenwoordig zit ik ook veel op Instagram en Instagram Stories en ik merk dat dat enorm veel loont. Het is een ander soort medium, gewoon fast-content. Daarop stuur je sneller dingen de wereld in, minder kwalitatief wel, maar het verdwijnt dan ook weer sneller.”

Hoe is je eigen merk ontstaan? 
“In januari 2015 heb ik deelgenomen aan een ondernemerstraject van BAAS. Ik vertelde hen dat ik iets wou doen zoals mijn blog maar kon het niet verwoorden. Dankzij hen heb ik een naam leren geven aan wat ik wou doen.”

Wat doe je dan juist? 
“Ik ben freelancer, wat ik doe is styling, content creation en workshops geven. Dat kan zijn voor magazines, merken of winkels. Klanten kennen me via mijn blog of mijn Instagram. Ondertussen heb ik zo al een heel netwerk uitgebouwd. Zij komen dan met een concrete -of iets minder concrete- vraag, ik stuur enkele ideetjes door en zij zeggen dan ja of nee. Er zijn klanten die geregeld terug komen zoals VT Wonen, Libelle en IKEA. Ook vooral persbureaus, omdat zij klanten hebben die interessant kunnen zijn voor mij.”

Hoe gebruik je communicatie in je job? 
“Ik ben natuurlijk heel veel bezig met interieur, maar ik ben dat ook heel de tijd aan het communiceren. Op mijn blog, in artikels, in filmpjes en op sociale media. Alles waarvan ik denk dat het gepast is, stuur ik de wereld in. Ik communiceer ook heel hard over mezelf. Ik ben mijn eigen merk geworden en verzorg mijn eigen reclame en PR.”

Op welk artikel of welke publicatie ben je het meeste trots?
“Altijd het recentste. Omdat alles altijd beter wordt. Als ik nu terug kijk naar dingen van een jaar geleden ben ik zelden blij. Trots wel, maar dat is iets anders. Ik ben in mijn hoofd altijd al bezig met het volgende project. Mijn boek Insta Interieur bijvoorbeeld, die werd uitgebracht in oktober 2017 maar voor mij was het al oud nieuws omdat ik de shoots al in juli had gedaan. Niet onrespectvol bedoeld natuurlijk. Dat wilt ook niet zeggen dat ik niet van de dingen kan genieten hoor, maar het mag voor mij allemaal wel snel gaan.”

dsc_0068.jpg

Hoe zie je de toekomst van sociale media in jouw vakgebied?
“Het gaat voor iedereen blijven toenemen maar het wordt moeilijker om je doelgroep te bereiken. Inspelen op alles van video is heel belangrijk. YouTube, maar ook de verschillende stories op Facebook, Instagram en andere kanalen. Herman Coninckx zegt al 10 jaar dat mensen op zoek gaan naar authenticiteit. Mensen willen authentieke dingen, maar dan in combinatie met de hele technologische evolutie. Dat heb ik ook. Ik wil heel de tijd mensen berichtjes sturen maar ik wil hen ook in het echt zien tijdens mijn workshops. De online en offline wereld gaan nog meer geïntegreerd worden door onder andere sociale media.”

Wat zijn je plannen nog voor in de toekomst?
“Ik heb nog heel veel plannen, maar allemaal in het verlengde van wat ik nu doe. Samen met de uitgeverij van mijn boek willen we dit jaar nog een online interieurplatform opstarten met toffe, informatieve content waarvan ik het gezicht zal zijn. Voorlopig is het nog een beetje vaag maar in mijn hoofd is het al wel duidelijk waar het naartoe zal gaan. Wat heb je nodig voor zo’n online platform? Content, community en centen. De drie C’s. Ze hangen onvoorwaardelijk aan elkaar vast. Met je content (inhoud) ontwikkel je een community (lezers) en door die community haal je dan centen binnen door bijvoorbeeld sponsors. Ik wil ook nog op TV komen of een radiorubriekje krijgen. Dat is de reden waarom ik nu presentatietechnieken aan het leren ben. Ze hadden mij twee jaar geleden al gevraagd voor een tv-programma van VT Wonen en ik heb er toen naast gegrepen. Maar als ze mij nu zouden vragen, wil ik er klaar voor zijn!”

“Ik doe wat ik graag doe en ik ben mijn eigen baas. Dat vind ik belangrijk.”

Bij deze wil ik uiteraard Anne-Catherine bedanken voor de tijd die ze voor ons vrijgemaakt heeft. We zijn haar daar enorm dankbaar voor! We voelen ons zeer vereerd en hebben ook van haar wijze raad genoten. Charlie’s in Antwerpen was dé ideale locatie voor het interview. Ze heeft me geïnspireerd en overtuigd om te blijven doen wat ik graag doe en om vooral nooit op te geven. Ik kijk uit naar waar de toekomst haar gaat brengen. Wat een vrouw, wat een girlboss!

Na het te hebben uitgewerkt van de interviews heb ik me ook gerealiseerd dat ik dit wel leuk vind en graag doe. Dus, misschien verschijnen er in de toekomst nog andere interviews met straffe mensen die me inspireren. Dit kan zowel binnen de media/communicatiewereld zijn als daarbuiten. Ik laat mijn gevoel leiden en zal dan wel merken bij wie en waar ik zoal beland.

Lots of love,
Sofie ♡

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s