Interviews

“Ik ben altijd al ondernemend geweest in alles wat ik deed.” – Laurentine | interview #2

Met trots stel ik je mijn tweede interview voor met niemand minder dan Laurentine Van Landeghem, ofwel de oprichtster van Clouds of Fashion. Vijf jaar geleden begon ze met een modeblog. Die werd zo’n groot succes dat ze stopte met haar studies. Vandaag leidt ze haar eigen modebedrijf met winkels in Antwerpen, Gent en een pop-up in Knokke. Laurentine schreef haar succesverhaal neer in het boek ‘From Blog to Brand’. Ik sprak met deze drukbezette girlboss en liet me inspireren. 

p1240589.jpg

Wist je meteen welke richting je uit wou met je blog? 
“Nee, helemaal niet. Ik zat op school en studeerde Communicatiemanagement. Ik was heel hard met fashion bezig. Medestudenten raadden me daarom aan om een eigen blog te starten om mijn outfits op te delen. Ik deelde ze al op Facebook en Instagram maar door er een eigen website rond te maken kon ik veel meer mensen bereiken. Het was een doodgewone hobby en ik had er toen totaal geen plannen mee. Ik ben altijd ondernemend geweest in alles wat ik deed. Ik vond het leuk en wou er mee voortgaan.”

Hoe zou je je job omschrijven?
“Mijn job bestaat uit heel veel verschillende taken. Dat gaat van kleren uitpakken, e-mails opvolgen, personeel aannemen en opleiden tot klantenkaarten uitwerken, de website evalueren, de nieuwe collecties aankopen, Instagram posts inplannen tot het creëren van content. En ik kan nog even doorgaan. Kort samengevat, Ik moet alles in goede banen leiden en controleren of het klopt.”

Wat vind je zo fijn aan het zijn van een girlboss?
“Mensen willen ondernemer worden omdat je dan veel vrijheid hebt. Je hebt vrijheid maar ook niet. Je bent altijd verantwoordelijk voor je zaak en als het foutloopt moet je er staan. Ik heb al reizen moeten annuleren om de winkel open te kunnen houden. Daarnaast kan ik mijn creativiteit kwijt. Ik drijf mezelf steeds verder dan ik ooit dacht te komen. Je leert jezelf dan pas écht kennen.”

Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te schrijven?
“Ik wou sowieso een boek schrijven over alles waar ik mee bezig ben maar had dat eerder 10 jaar later willen doen. Op een dag kwam een uitgeverij in contact met mijn PR-manager en vroeg haar of ik geen zin had om een boek te schrijven over mijn ervaringen met praktische tips voor ondernemers. Mensen moeten mijn boek lezen en beleven dus begon ik na te denken over hoe ik het zou vormgeven, wat er zou moeten instaan,… Het hele idee is er gekomen door de uitgeverij die me zelf de vraag stelde.”

Waarom open je tijdens de zomer een pop-up in Knokke? Ontbrak zoiets nog in het verhaal?
“Ja, ik vond dat zoiets inderdaad nog ontbrak. Aan de kust komt iedereen uit heel uiteenlopende streken van België samen. Je bereikt opeens een hele mensenmassa en je spreekt nieuwe mensen aan. Klanten leren ons in de zomer kennen en beslissen om achteraf langs te komen in één van de winkels in Antwerpen of Gent.”

Welke trends zouden voor Clouds of Fashion van belang kunnen zijn?
“De link leggen tussen het online en offline verhaal wordt alsmaar belangrijker. Er komt heel veel virtual reality op ons af maar ik heb geen idee hoe snel dat zich gaat ontwikkelen in de winkels. Vaak zijn eerst de grotere pioniers aan de beurt. We merken dat mensen eerst online de collectie raadplegen en dan komen shoppen in de winkel. Omgekeerd ook, als ze online iets gekocht hebben komen ze achteraf naar de winkel om iets te ruilen. Dan nemen ze vaak ook iets extra mee omdat ze er dan toch zijn. De twee werelden versterken elkaar.”

De Instagram van Clouds of Fashion heeft meer dan 90 duizend volgers. Hoe pakken jullie dit aan? Wie is er daar verantwoordelijk voor?
“We plannen telkens foto’s in tot het einde van de week. Op vrijdag zetten we alle posts klaar voor het komende weekend en maandag. We delen ook graag de happy customer foto’s want zo creëren we de community. We combineren verschillende dingen. Een quote, een happy customer, een nieuw item,… en dan kijken we naar het overzicht. We zijn begonnen met voor elke foto dezelfde filter te gebruiken want je merkt dat dat nog meer samenhang creëert tussen de foto’s.”

P1240611

Zou Clouds of Fashion zonder de aanwezigheid op sociale media ook zo groot zijn geworden? 
“Nee, absoluut niet. Het is daardoor dat ik mensen naar mijn winkel heb gekregen. Eerst naar de pop-up en ook daarna naar de echte winkels. Nu nog zijn er mensen die de winkel binnenkomen en zeggen dat ze Clouds of Fashion hebben leren kennen via Instagram of Facebook.”

Welke tips wil je zeker meegeven aan de ondernemers van morgen?
“Je moet het doen met passie en voor de juiste redenen. Doe het zeker niet voor het geld. Je laten omringen door de juiste mensen kan zeker helpen. Blijf trouw aan jezelf en vergeet nooit waarom je ermee gestart bent. Probeer op tijd rust te nemen want het is 7 dagen op 7 werken.”

“De link leggen tussen het online en offline verhaal wordt alsmaar belangrijker.”

Ik wil uiteraard Laurentine enorm hard bedanken voor de tijd en geweldige kans die ze mij gegeven heeft. Ondanks dat ze m’n mail een maand later pas beantwoord heeft is het me toch gelukt om met haar dit interview te doen. Ik voel me enorm vereerd en heb veel bijgeleerd. Laurentine inspireert me al jaren en dat zal nog voor een lange tijd zo zijn. #grlpwr

Ze is een prachtige dame die nog ontzettend veel wil en zal verwezenlijken. Ik kijk alvast uit naar waar haar dromen haar zullen leiden en of onze paden in de toekomst nog zullen kruisen.
Hopelijk heb je evenveel van dit interview genoten als ik!
In interview 3 lees je meer over het succesverhaal van Anne-Catherine Gerets, so stay tuned! 😉

Lots of love,
Sofie ♡

One thought on ““Ik ben altijd al ondernemend geweest in alles wat ik deed.” – Laurentine | interview #2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s