Travel

All About Budapest!

Maandag 23 april, de eerste volledige dag in Boedapest! Wat staat er op de planning? Een gegidste stadswandeling, een museumbezoek en nieuwe vriendschappen sluiten. Budapest, I’m ready! 

The arrival

Om 9u gaat de wekker en is het tijd om te ontwaken in het bruisende Boedapest. Het zonnetje schijnt door de gordijnen en met mijn zomeroutfit aan, trekken we met z’n vieren de stad in, klaar voor het avontuur.

 

Met een take-away koffie en croissant ontdekken we de hoofdstad van Hongarije. Het mooie weer zorgt voor allemaal lachende gezichten. Onze Airbnb bevindt zich aan de Pest kant dus besluiten we om eerst eens de Donau over te steken, op naar de Boeda kant.

Always better together

Om 13u is het tijd om te lunchen en na een eerste ontdekkingstocht viel mijn mond al open. Wauw, wauw en nog eens wauw! Een half uur later komen we samen met de 18 andere Thomas More studenten aan Vorosmarty tér. We maken een groepsfoto en beginnen dan aan de gegidste wandeling.

 

Onze docenten hebben gekozen voor een “free walk guide“. Dit wil zeggen dat de gids geen geld ontvangt van de staat maar vrije giften ontvangt van de toeristen die deelnemen aan de tour. Ze hebben dus meer vrijheid over wat ze zeggen over Hongarije en de (donkere) geschiedenis. Voor ons zeker en vast een voordeel.

Let’s explore

Het was een zeer leerrijke tour. De gids, Ursula, was een zeer spontane dame en wist de sfeer er goed in te houden. We begonnen de wandeling met de geschiedenis, bezochten enkele hoogtepunten en tot slot staken we de Chain Bridge over om uiteindelijk te genieten van een prachtig uitzicht.

Onderweg vertelde Ursula zo’n 1000 jaren Hongaarse geschiedenis in ongeveer 20 minuten. Iedereen luisterde aandachtig en hing aan haar lippen. Ze begon met het communistische verleden. Over hoe Boedapest jarenlang werd onderdrukt door overheersende machten. Hoe Oostenrijk-Hongarije tot het einde van WOII standhield en hoe het parlementsgebouw hier een voorbeeld van is. Hongarije wou door de bouw van een prachtig gebouw Oostenrijk failliet laten gaan. Het was het meest dure ontwerp en de Oostenrijkers mochten uiteraard alles financieren… Auch!

 

Ook had Ursula het over het ontstaan van de stad. Omdat Hongarije moest concurreren met steden als Wenen wouden de Hongaren ook een grote stad. Daarom besloten ze om 3 kleinere stadsdelen samen te voegen tot één grote stad, wat nu dus Boedapest is. Je hebt Pest,  Óbuda en Boeda. De Pest kant, ligt aan de linkeroever van de Donau en is vooral vlak. Boeda ligt op de rechteroever en kenmerkt zich als heuvelachtig.

Naast de overload aan informatie hebben we er uiteraard met volle teugen van genoten. Een stadswandeling met een gids is dé perfecte manier om Boedapest te leren kennen. Je leert veel bij en doordat alles vertelt wordt door een local heb je meer inlevingsvermogen. Ursula, köszönöm!

Hungarian Electrotechnical Museum

Een museumbezoek stond ook nog op onze drukke planning. Wegens het zeer mooie weer (lees als: 28°C) besloten we om geen halve dag door te brengen in een gigantisch museum maar om te kiezen voor iets minder bekend dat ons toch nog interesseert en waar we op een uurtje rond zijn.

Conclusie? Een bezoek aan het Electrotechnical Museum! Toen we aankwamen bij het museum was er niets te zien. We besloten om aan te bellen en ja hoor, nog geen minuut later wandelde we de trappen op, op weg naar het onthaal.

 

Daar werden we aangesproken door een vriendelijke man die heel blij was dat hij eens bezoekers over de vloer kreeg. We betaalden zo’n 1600 HUF voor vier personen, wat nog niet eens €1,50 bedraagt. Verwaarloosbaar dus. We beginnen ons bezoek in een soort experimentenkamer. Je kon er allerlei elektronische experimenten en toestellen zelf uitproberen. Van vonken maken en lampen doen branden tot metalen voorwerpen laten bewegen op elektromagnetische krachtvelden. We vonden het alle vier te gek! Zo’n leuk museumbezoek heb ik in jaren niet meer gehad!

Wat wel tegenviel is dat alle borden met uitleg in het Hongaars waren… Het was een museum waar weinig toeristen kwamen, Engels was er dan ook amper te bespeuren. Gelukkig heeft de man die aanwezig was ons hier en daar goed geholpen en rondgeleid. Wat dan weer een enorm pluspunt was!

Tot hier mijn eerste belevenissen in Boedapest! Ik heb toffe nieuwe mensen leren kennen en heb er de tijd van mijn leven gehad. In mijn volgende blogposts kom je meer te weten over het bezoek aan de Corvinus Universiteit en blik ik terug op de hele reis! 

Annyira Szeretlek,
Sofie ♡

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s