Interviews

“Joepie voelde op een bepaald moment aan als een vinylplaat.” – Sylvia Van Driessche | Interview #1

Hier is het dan! Het eerste interview met mijn (communicatie/media)heldin. Beginnen doe ik met Sylvia Van Driessche. Een straffe madam met nog een heleboel zaken die ze in de toekomst wil bereiken. Ze heeft jarenlang bij jongerenmagazine JOEPIE gewerkt en werd er zelfs hoofdredactrice. Vandaag de dag gaat ze door het leven als auteur en freelance journalist. Maar wat houdt dat nu allemaal in? Ik zat met Sylvia aan tafel en sprak met haar over haar carrière en wat ze nog wil verwezenlijken. 

DSC_0277

Hoe zou je je job omschrijven?
“Ik werk als freelance journalist en in het weekend voor Het Laatste Nieuws. Ik mag mijn eigen voorstellen doen. Mijn artikels gaan over reizen, lifestyle en beauty. Momenteel werk ik mee aan een televisieprogramma met Marcel Van Tilt voor Eén, waar ik de redactie verzorg. Ook werk ik samen met een uitgeverij die heel graag wil dat ik een boek schrijf voor volwassenen.”

Is het niet moeilijk om plots je doelgroep van jongeren naar volwassenen te veranderen?
“Dat is inderdaad niet makkelijk maar ik vind het wel interessant. Jongeren gaan alsmaar minder en minder lezen en ik denk dat ik meer kan bereiken door me op volwassenen te focussen. Ik ben er veel mee bezig maar ga de stap enkel zetten als ik écht een goed verhaal heb. Mezelf kunnen inleven in een verhaal vind ik ontzettend belangrijk en dat vind ik ook zo fijn aan schrijven.”

Hoe ziet bij jou een werkdag er uit?
“Voor het redactiewerk zit ik aan een bureau, doe ik research naar onderwerpen, bel ik experten op en doe ik interviews. Voor de krant reis ik veel. Dat doe ik met mijn gezin omdat we graag de invalshoek ‘het gezin gaat op reis’ in beeld brengen. Het schrijven van een boek doe ik thuis. Het beeld van de romantische schrijver die ’s nachts met een glas wijn inspiratie krijgt, dat bestaat niet. Het klinkt saai maar het is neerzitten en van start gaan.”

Wat vind je het leukste aan je job? Wat het minst leuke?
“Het leukste vind ik het schrijven in het algemeen. Je zit in je eigen wereld. De dag heeft twee delen. Eerst doe je het werk voor jezelf en daarna heb je ook privé nog uren die je in kan vullen. Het minst leuke is dat ik veel alleen ben. Een boek schrijven legt veel druk op je schouders.”

Wat was de aanleiding om als schrijfster aan de slag te gaan?
“Ik kreeg het idee om een boek te schrijven over de Joepie brieven die ik jaren had verzameld. Daarmee ben ik naar een uitgeverij gestapt en enkele maanden later was mijn eerste boek een feit. Daarna vroegen ze me of ik zelf geen verhaal voor jongeren wou schrijven en ben er meteen aan begonnen. Ik had een deadline, nam extra vakantie van mijn werk om te kunnen schrijven en drie maanden later lag het boek op tafel.”

Ben je veel met sociale media bezig? Speelt dit een grote rol voor jou?
“Ik word er stilaan beter en beter in. Instagram ligt me het meest. Ik moet wel mee zijn want zo kan ik mijn publiek meteen bereiken. Ik krijg op sociale media vooral reacties over mijn boeken. Dat vind ik geweldig. Ik ben heel benieuwd om te zien waar deze evolutie naartoe gaat gaan. Ik hoop dat het blijft groeien. Joepie voelde op een bepaald moment aan als een vinylplaat, oud en achterhaald en dat begint nu ook met andere media.”

Je hebt 10 jaar doorgebracht bij JOEPIE, waar zie jezelf de komende 10 jaar doorbrengen?
“Ik zie mezelf wel een schrijfgroep oprichten. Om niet steeds thuis te hoeven schrijven zou ik in de plaats van een tuinhuis, een schrijfkot creëren. Ik ben ook aan het bekijken of ik een cursus scenarioschrijven kan volgen. Je werkt dan aan een verhaal maar samen met een groep mensen. Het hoeft niet altijd alleen je eigen idee te zijn.”

dsc_0314.jpg

Wat vind je zo fijn aan werken in de media?
“Het is een kleine wereld. Je komt steeds dezelfde mensen tegen van andere kranten en tijdschriften. Vroeger ging ik als reporter mee voor het Eurovisiesongfestival en dan zag je ’s ochtends journalisten van Het Laatste Nieuws en De Morgen. De glamour is er ook wel. Al zijn we hier niet in Hollywood, toch heb je af en toe eens het excuus om een galajurk uit de kast te halen.”

Welke droom zou je nog graag realiseren?
“Dat één van mijn boeken verfilmd wordt. Dat lijkt me de max! Het lijkt me geweldig om je eigen fantasie tot leven te zien komen en samen met scenaristen mee beslissen over de casting. Alleen zal het nooit helemaal zijn zoals je het in je hoofd hebt.”

Heb je nog tips voor mensen die graag zelf een boek willen beginnen schrijven?
“Schrijven is een hobby, maak er zeker niet je beroep van. Je moet beginnen met schrijven en zien waar het je brengt. Journalist worden is een goed begin. Uitgeverijen zelf de vraag stellen waarnaar ze juist opzoek zijn kan ik ook zeker aanraden. Een krachtig verhaal ontstaat het best als je gewoon aan de slag gaat en begint met het uitwerken van een structuur. Schrijf een boek dat je zelf wil lezen.”

“Het beeld van de romantische schrijver die ’s nachts met een glas wijn inspiratie krijgt, dat bestaat niet.”

Ik wil uiteraard Sylvia enorm hard bedanken voor de tijd en geweldige kans die ze mij gegeven heeft. Ik heb veel bijgeleerd, ze heeft me geïnspireerd en ik kan haast niet wachten om zelf mijn pen en papier boven te halen.
Het is een prachtige vrouw die nog ontzettend veel wil en zal verwezenlijken. Ik kijk alvast uit naar waar haar dromen haar zullen leiden en of onze paden in de toekomst elkaar nog zullen kruisen.

Hopelijk heb je evenveel van dit interview genoten als ik.
Stay tuned voor interviews 2 én 3! 😉

Lots of love,
Sofie ♡

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s