Geen categorie

#Marketinghapping2018

Twee weken geleden, op donderdag 15 maart, heb ik een dag doorgebracht op de Marketinghappening te Hasselt georganiseerd door de Belgian Association of Marketing. De dag stond in het teken van, verrassing, marketing en het succes achter bedrijven en merken. Heel interessant maar achteraf gezien nu ook weer niet zo heel bijzonder. Laten we zeggen dat je het hele verhaal in deze blogpost te weten komt en ik kort even ga stil staan bij de min- en pluspunten. Enjoy! 

Waking up with the birds

Dat de dag vroeg begon is maar een understatement. Om 9u werden we in Hasselt verwacht en aangezien dat niet vlak bij de deur was wekte m’n wekker me om 6u, auch dat deed zeer. Na een autorit van een uur en een kleine 30 minuten kwamen we aan bij de place to be, Kinepolis Hasselt. Best een vreemde locatie voor zo’n event dacht ik eerst maar achteraf gezien nog wel goed uitgekozen.

We moesten op voorhand doorgeven welke sprekers of activiteiten we graag wouden volgen. Mijn trajecten waren 2x nummer 3. Wat hield dat in? Wel, ‘s morgens lezingen van Teamleader, Deliveroo en Google en in de namiddag een bezoek aan Versuz. Klinkt veelbelovend allemaal maar werden mijn verwachtingen ook ingelost?

Het eerste traject van de dag speelde zich af in één van de vele cinemazalen. De zaal zat goed vol en ik wachtte spannend af naar hoe alles zou gaan verlopen. Wat zou er verteld worden? Wie zou er komen presenteren? Over wat gaat dit eigenlijk gaan? Ik zat met honderden vragen en om iets na 10u kon het event dan eindelijk officieel van start gaan.

Teamleader – Work Smarter

Beginnen deden we met Teamleader. Een bedrijf dat zich bezig houdt met online CRM, projectmanagement en facturatie,… in slechts één eenvoudige tool. ‘Work Smarter‘ is hun slogan. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Teamleader gehoord voor dat ik die lezing ging bijwonen. Was dat erg? Blijkbaar niet. Toen Jeroen De Wit, de verteller van dienst, vroeg wie er Teamleader al kende gingen er hoogstens een tientallen handen in de lucht. Fjoe, niets om me over te schamen dus.

Maar wat heb ik nu geleerd en onthouden van de lezing? Wel, dat wanneer je een grote passie hebt of je ergens heel goed in bent, je er best in kan investeren. Dat is namelijk ook wat de oprichters van Teamleader gedaan hebben. Hun skills en passie gekoppeld aan hun eigen onderneming en voila, enkele jaren later heeft het bedrijf bijna 10 000 klanten. Zot!

Daarnaast is het ook belangrijk dat de visie, missie, het doel,… van je bedrijf overal wordt uitgedragen. Elke uiting, elke werknemer en elke beslissing moet in het teken staan van de ‘purpose’. Elke medewerker moet het verhaal van je bedrijf dragen en doorgeven aan anderen. Hij/zij moet gedreven zijn en passen binnen je missie en USP. Alleen zo zal je sterk in je schoenen staan en gro(o)t(er) worden. Een rode draad is zeer belangrijk.

Wat me ook is bijgebleven is hoe immens belangrijk persaandacht is. Het levert gigantisch veel op. Extra klanten, merkbekendheid, waardering,… Het geeft je onderneming een boost! Teamleader heeft een volledige persstrategie ontwikkelt om ervoor te zorgen dat ze regelmatig in de pers komen, er juist gecommuniceerd wordt, enzovoort. Kortom, persrelaties zijn in dit verhaal een echte must.

Deliveroo

De lezing waar ik het meest naar uitkeek was die van Deliveroo. We kennen het allemaal en de meeste van ons hebben er ook al gebruik van gemaakt. Deliveroo bezorgt zo snel mogelijk, per fiets, je favoriete gerechten van allerlei restaurants aan je deur. Wat een luxe.

“How being hungry became the hottest food tech company.”

Momenteel is Deliveroo in België actief in zo’n 9 steden. Ze werken daarvoor samen met de beste plaatselijke restaurants en een heleboel riders. Want wat Deliveroo zo speciaal maakt in ons land is dat ze hier voor de volle 100% leveren met de fiets, mede dankzij meer dan 250 fietsers. Ze zijn namelijk het hart van het bedrijf.

Maar dé vraag die ik me stelde was: wat maakt Deliveroo nu eigenlijk zo anders? Wel, hun marketingsysteem is eigenlijk een soort van vicieuze cirkel. Doordat de vraag naar bezorgmaaltijden stijgt, werven ze meer werknemers/fietsers aan, ontwikkelen ze betere middelen en daardoor kunnen ze de prijzen verlagen en hun kwaliteit verhogen. Dit proces herhaalt zich continu en vormt de basis van onder andere het blijvende, groeiende succes.

Google

Tja, heeft Google een inleiding nodig? Ik denk van niet. We gebruiken het allemaal en waarschijnlijk meerdere malen per dag. En Google is veel meer dan een zoekmachine. Google biedt tools aan om onder andere bedrijven een handje te helpen maar ook voor ons heeft Google allerlei tools om ons leven te vergemakkelijken.

“We kijken per dag gemiddeld 150 keer op onze mobiele telefoons.”

Hieronder een opsomming van enkele Google tools die je (ongetwijfeld) kent:

  • Google Foto’s
  • Google Translate, Documenten & Presentaties
  • Google Lens
  • Google Cloud & Home
  • Google Trends

De lezing ging jammer genoeg iets minder over Google zelf maar eerder over hoe men alles continu moet heruitvinden. Innovatie binnen je bedrijf is én blijft belangrijk.

Zo had Andy Serdons het over hoe we als consument steeds langer doen over het proces tussen iets willen gaan kopen en de uiteindelijke aankoop. Tegenwoordig doen we maar liefst 6 weken over het beslissingsproces. We gaan namelijk online opzoek naar relevante en gepersonaliseerde informatie. We lezen reviews, vergelijken de producten,… Waar men vroeger uren voor spendeerde in een winkel kan men nu uit zijn luie zetel alles te weten komen.

Wat me ook is bijgebleven is de tool Google Mijn Bedrijf. Hiermee kan je de vindbaarheid, bedrijfsinfo, foto’s, beoordelingen, openingsuren, … van je bedrijf delen. Zo vinden consumenten nóg sneller waar ze naar opzoek zijn en hoeft men niet meer eerst de website te constateren. Handig!

Let’s dance!

De dag afsluiten deed ik met een ‘behind the scenes’ rondleiding bij discotheek Versuz. Waarom heb ik voor dit traject gekozen? Ik ben eigenlijk niet zo’n discotheek fan maar Versuz ken ik vooral van de serie ‘Spitsbroers’ op VTM. Het leek me dus wel eens interessant om dat eens langs de andere kant te bekijken.

Omdat de uitleg op zich niet zo spectaculair of verrassend was deel ik hierover alleen  wat foto’s. Ik moet wel zeggen dat het er zeer chique en best groot was. Als ‘feester’ zie je alleen maar wat er voor je gebeurt en dus niet wat er allemaal voorafgaat. Dus om die reden was het wel eens fijn om dat te doen maar echt omvergeblazen ben ik er nu ook weer niet.

 

Tot hier het verslag over de Marketinghappening van 2018. Het was best wel interessant en ik heb weer wat extraatjes bijgeleerd. Tips en tricks die ik ga meenemen en informatie die ik zeker ga gebruiken. En wie weet, tot volgend jaar!

Lots of love,
Sofie ♡

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s