Geen categorie

Internationale Vrouwendag | #wijzijngelijkwaardig

Donderdag 8 maart is veel meer dan een donderdag. Het is namelijk Internationale Vrouwendag. Een dag waarop er extra veel aandacht gaat naar vrouwen en hun rechten. Dit jaar is het thema gelijkwaardigheid. Met de centrale boodschap “mannen en vrouwen zijn overal gelijkwaardig”.

Afgelopen jaar is er veel gebeurd. Denk maar aan alle #metoo verhalen en commotie. Toonaangevende vrouwen dragen het debat en zetten het voort, zoals afgelopen zondag nog, toen actrice Frances McDormand in haar acceptatiespeech als beste actrice op de Oscars eerst en vooral nadrukkelijk haar vrouwelijke medegenomineerden vroeg om te delen in de eer en recht te gaan staan. Een moment dat ik niet snel ga vergeten…

Lang leve de nieuwe generatie

Yes, vrouwen laten eindelijk van zich horen. Het was lang geleden dat vrouwen en vrouwelijke onderwerpen zo nadrukkelijk het debat beheersten. En daar moeten we uitgebreid gebruik van maken.

Zijn we er? Nee, lang nog niet. Er is nog steeds het glazen plafond, er is nog steeds geen volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, er zijn nog steeds te veel sectoren en functies waarin vrouwen ondervertegenwoordigd blijven en ga zo maar door. Maar we gaan de strijd wel aan en laten ons horen. Daar ben ik blij om. Actrices als Emma Watson en Jennifer Lawrence spreken zich fier uit als feministes en zetten op die manier een hele generatie aan om ook actie te ondernemen en mee te gaan in het debat.

Eén groot rollenspel

Dus laten we deze dag gebruiken om nogmaals de boodschap te delen. Om nogmaals méér aandacht te vragen voor gelijke kansen én rechten. Wij zijn ook maar mensen en wij verdienen ook dat beetje extra loon voor dezelfde job en die ene carrière waar we al jaren van dromen. Wij, vrouwen, voelen continu de druk om ‘perfecte mama’ te zijn, iemand die alles kan combineren met haar carrière en die ook nog eens voldoende tijd voor zichzelf heeft, haar partner én haar sociaal leven. Waar stopt dit? En waarom moeten wij dagelijks de strijd aan gaan en kunnen we deze rollen niet eens doorgeven aan het andere geslacht?

Support your local girl gang

Om deze blogpost af te sluiten wil ik het nog hebben over wij, vrouwen, onderling. We zijn zo sterk en moeten daarom dringend leren om onze stem en kracht samen te leren gebruiken. We zouden elkaar moeten steunen in plaats van ieder van ons als ‘concurrent’ te zien. “We all got a wonderwoman inside of us” .
Daarnaast zouden we helemaal niet zo onzeker mogen zijn over onszelf. We zijn allemaal vrouw op onze eigen manier en dat maakt ons uniek en samen wondermooi. Laat anderen maar zeggen wat ze willen. We slay!

En we zijn er nog lang niet maar het feit dat we langzaam de goede richting uitgaan is al een goed teken. We komen er wel en vergeet niet;

The future is female

Lots of love,
Sofie ♡

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s