Travel

5x alternatieve hotspots in Friedrichshain | Berlijn

Voorbije week ging ik voor zo’n 7 dagen naar Berlijn. Daar ben ik samen met vier groepsleden op zoek gegaan naar minder toeristische plaatsen en hotspots. Met de invalshoek ‘low budget & alternative’ in ons achterhoofd dwaalden we rond in de wijk Friedrichshain, beter bekend als ‘de studentenwijk’ van Berlijn. Er bevinden zich namelijk veel studentenkoten, clubs, jeugdhuizen,… Kortom, een wijk waar jongeren samenkomen en multiculturaliteit omarmen. 

Hotspot 1: Yaam (Youth African Art Market)

Yaam staat bekend om de gezellige zomerse strandbar maar is meer dan dat alleen, het is ook een club, openluchtsportplaats, tentoonstellingsruimte en geliefd trefpunt voor de reggaecommunity in Berlijn. En één ding is zeker, bij Yaam is altijd wat te zien, zowel tijdens de wintermaanden als in de zomer. De mengelmoes aan culturen en subculturen vormt er een ware internationale community. Iedereen heeft er gratis toegang en is er altijd welkom. Als student is het zeer leuk om zo’n plek te bezoeken. Je komt er in contact met andere culturen en andere jongeren. De ideale ontmoetingsplek dus!

Hotspot 2: Box Freiraum

De Box Freiraum is een artistieke ruimte waar tentoonstellingen en events worden gehouden. Het woord ‘freiraum’ is ‘vrije ruimte’ in het Nederlands. Hiermee wordt meteen het doel van de plaats duidelijk, namelijk een plek creëren om zowel inwoners als toeristen van Duitsland/Berlijn samen te brengen door het gebruik van kunst.

Buiten is er een mooie tuin waar men gezellig kan zitten en genieten van de natuur, zowel in het koude als in het warme weer. Verder heeft deze hotspot een groot voordeel, om rekening te houden met de kleine budgetten van een student, want het is volledig gratis te bezichtigen.

Hotspot 3: RAW-Gelände

Het RAW-Gelände is een voormalig fabrieksterrein waar de laatste tien jaar een groot cultureel complex is ontstaan. Vroeger was hier het Reichsbahn-Ausbesserungswerk gevestigd: een onderhoudswerkplaats van de spoorwegen. Na de val van Muur werden de activiteiten stopgezet. Het terrein werd gekraakt en omgebouwd tot een woon- en werkgemeenschap. Nu is er ontzettend veel te doen en is het vooral in de een gezellige aangelegenheid. Terrasjes, skatebaan, klimmuur, vlooienmarkt, street art, feesten,… Een heel divers en cultureel terrein!

Hotspot 4: Urban Spree Berlin

Naast de geweldige street art is er meer kunst te vinden op het RAW-Gelände en wel bij de galerie Urban Spree. Ook hier heeft de kunst echter wel een heel stads karakter.Vele werken die er worden tentoongesteld zijn namelijk gemaakt door kunstenaars die ook op straat actief zijn. De buitenmuren van Urban Spree dienen vaak als canvas voor internationaal bekende street artists die door de organisatie naar Berlijn worden gehaald. Een zeer leuke en originele locatie om foto’s te nemen bij street art of andere graffiti werken. Mijn camera heeft er alleszins niet veel in mijn rugzak gezeten!

Hotspot 5: Simon-Dach-Straße

De laatste hotspot bevat iets minder kunst en cultuur maar is daarom zeker niet minder interessant. De Simon-Dach-Straße wordt ook wel eens Die Kneipenmeile genoemdomdat je hier de meeste cafés per vierkante meter in Berlijn vindt. Als de avond valt komt deze straat volledig tot leven door al de mensen die op weg zijn naar de talloze cafés en bars. Deze plek is ideaal voor mensen die hun dag met wat sfeer willen afsluiten. Bovendien vind je hier cocktails voor minder dan 4 euro wat dus ook zeker in het voordeel van de student speelt. In de aangrenzende straten kom je ook allerlei internationale keukens tegen zoals Turks, Indisch, Chinees… waarmee je jouw avond perfect mee kunt starten. Lekker eten dus en voor ieder wat wils!

Het bezoeken van al deze hotspots vond ik een zeer leuke ervaring. Friedrichshain is een prachtige wijk met een groot aanbod aan kunst, cultuur en lekkernijen. Een wijk waar ik zonder aandringen van school waarschijnlijk de helft niet van zou hebben bezocht. Ik kan je ten zeerste aanraden om in Berlijn deze wijk te bezoeken en er rustig rond te dwalen. Je komt er tot rust en het was voor mij een verrijkend bezoek! Berlijn was meer dan geslaagd en dat met dank aan deze multiculturele openhartige wijk. 

Lots of love,
Sofie ♡

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s