Travel

Citytrip Berlijn| Hotspots & Tips

TreinBerlijn
© Sérgio Rola, Unsplash

Volgende week deze tijd zit ik op de bus richting Berlijn. Ik ga er namelijk als tweedejaars communicatiemanagement student voor 7 dagen op studiereis. Ik ben al één keer in Berlijn geweest, twee jaar geleden en hoop dus om veel nieuwe plekjes te ontdekken. In deze blogpost kom je te weten wat er zoal op de planning staat, hoe ik me voorbereid en naar welke hotspots ik op zoek zal gaan.

Eat, sleep, citytrip, repeat!

Bijna geen enkele stad heeft zo’n turbulente geschiedenis meegemaakt en bijna geen andere stad verandert zo snel en vindt zichzelf steeds opnieuw uit, zoals Berlijn. Na de val van de Berlijnse Muur is Berlijn spannender dan ooit. De Duitse hoofdstad fascineert haar bezoekers met authentieke, historische plekken, het rijke culturele aanbod en een heel speciale levenshouding.

Het Enjoy Hotel Berlin City Messe wordt onze thuisbasis voor 7 dagen. We zullen er elke ochtend ontbijten en 4x genieten van het avondeten. Op de andere avonden mogen we vrij ergens dineren in de stad.

What’s up?

7 dagen Berlijn aka een drukke planning met veel activiteiten. De eerste dag bestaat uit een ellenlange busrit dus veel van Berlijn zullen we nog niet zien maar vanaf dinsdag, 13 februari, vliegen we er volop in. Ik en nog andere medestudenten brengen dan een bezoek aan reclamebureau Acne.
Acne vertelt merkverhalen. Ze combineren strategie, creatie en productie onder één Berlijns dak. Van global marketing tot het maken van dagelijkse content voor merken. Wat ik verder nog heb ontdekt is dat hun Instagram er best wel goed uitziet!

Woensdag 14 februari zal het naast Valentijn ook onze derde dag in Berlijn zijn. Al de activiteiten zullen gaan over de geschiedenis van de stad. We brengen een bezoek aan de Gedenkstätte Berliner Mauer. Aan de Bernauer Straße vind je namelijk nog een lang stuk Muur dat grotendeels in originele staat is gebleven. Het is een hele belangrijke straat in de geschiedenis van Berlijn, omdat hier mensen uit hun ramen zijn gesprongen om aan het DDR-regime te ontsnappen.

Ook Kastanien Oderberger en een bezoek aan concentratiekamp Sachsenhausen staat dan op de planning. Aan dat laatste heb ik niet bepaald goede herinneringen overgehouden. Ik voel nog zo de sfeer die er hing en het gevoel waarmee we Sachsenhausen verlieten na het aangrijpende bezoek. Het voormalige concentratiekamp is eigenlijk een gedenkplaats met een museum. Om iedereen te laten zien wat voor gruweldaden er hebben plaatsgevonden, maar ook om ons eraan te herinneren dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Donderdag, 15 februari, brengen we eerst een bezoek aan een museum. Daarna verplaatsen we ons naar Potsdam, dat me meermaals werd aanbevolen door vrienden en familie, is een oud stadje dat bekend staat om zijn paleizen en tuinen.

De stad is ernstig vernietigd in de tweede wereldoorlog en kwam tijdens de opsplitsing van Duitsland bij de DDR. De DDR wilde zoveel mogelijk de herinnering aan het verleden verwijderen; daarom werden veel monumentale gebouwen afgebroken. Nu wordt er hard gewerkt om alle monumenten terug te krijgen in hun originele staat.

Op vrijdag nemen we deel aan onze tweede keuzeactiviteit en krijgen we tijd om te werken aan een opdracht voor bepaalde opleidingsonderdelen. Ik heb gekozen voor Refugio Sharehous. Het brengt op de grens van de hippe, multiculturele districten Kreuzberg en Neukölln geëngageerde burgers en nieuwkomers samen onder één dak. Een veelbelovend bezoek waar ik enorm benieuwd naar ben! De dag afsluiten doen we met een party in uitgaansbuurt Kreuzberg.

Zaterdag 17 februari, de laatste volledige dag in Berlijn is momenteel nog één groot vraagteken. Op die dag zijn we vrij en mogen we eigenlijk doen waar we zin in hebben. De perfecte dag om hotspots te ontdekken en nieuwe wegen in te slaan. Er is eventueel ook een mogelijkheid om nog een museum te bezichtigen. Zondag, 18 februari is het tijd om alles weer in te pakken en weer huiswaarts te keren met de bus.

Hot to spot

Berlijn heeft zoals elke stad uiteraard een hele hoop must-sees en hotspots. Hieronder zet ik even mijn 5 favorieten op een rij:

  1. De futuristische Reichstagkoepel
  2. De Monkey Bar. Vanaf hier heb je namelijk een vermakelijk uitzicht over de Zoologischer Garten, de oudste dierentuin van Berlijn. Terwijl aan de rand van Tiergarten de apen elkaar achternajagen kun je in deze bar terecht voor een cocktail, een ander hip drankje of een kleine snack.
  3. Het Holocaustmonument, de belangrijkste gedenkplaats voor de slachtoffers van de Holocaust.
  4. Het symbool van Berlijn is de Brandenburger Tor. De poort staat voor de eenwording van Duitsland en moet je gewoon gezien hebben! Ook ideaal om een paar typisch toeristische foto’s (van) te nemen.
  5. Friedrichshain, de wijk van de East Side Gallery, de Karl-Marx-Allee én van de ontelbaar leuke winkeltjes.

berlin hotspots

Preparation is the key to succes

Een goede voorbereiding voor je op reis of citytrip vetrekt is een echte must. Hieronder deel ik enkele van mijn tips & tricks voor een ideale voorbereiding zodat je niets over het hoofd kan zien. Aangezien ik al eens in Berlijn ben geweest weet ik ongeveer wat ik kan verwachten en geef ook voor in de stad enkele tips.

Tip 1
Berlijn is een zeer grote stad en om alle wijken op een functionele en goedkope manier te bezoeken is een fiets huren geen slecht idee! Berlin On Bike is zeker aan te raden. Je fietst dan samen met een begeleider doorheen Berlijn en stopt waar nodig. Eens iets anders dan de metro of een overvolle bus.

Tip 2
Als citytrippende student is het zeker aangeraden om telkens je studentenkaart mee te nemen. Wie weet geniet je ergens wel van extra korting of zelfs gratis toegang bij bepaalde musea of andere bezienswaardigheden.

Tip 3
Neem overal je stads-en/of metroplan mee! Berlijn is zoals ik al zei enorm groot en zo heb je zeker een juist overzicht van de stad en hoe je je moet verplaatsen. Om eens een andere kant van Berlijn te zien moet je zeker de S-Bahn nemen! Zo krijg je de mogelijkheid om er de indrukwekkende landschappen te bewonderen.

Tip 4
Bekijk welke bezienswaardigheden jij zeker niet wil missen. Kijk wat er dicht bij elkaar ligt en ook welke leuke restaurantjes daarbij in de buurt liggen. Niets is zo vervelend als met een knorrende maag te moeten zoeken naar een leuke plaats om te eten.

Tip 5
Check, check en dubbelcheck het weer. Jammer genoeg kan je er niets aan doen, maar het weer is niet altijd zoals jij het zou willen hebben. Hou dus de weersvoorspellingen in de gaten wanneer je je koffer maakt. Ik heb al even gecheckt wat me te wachten staat in Berlijn en ja, het wordt er bibberen! Mijn warme jas, sjaal en muts liggen al klaar.

Vele hotspots en tips later zit ik nog met één vraag. Ken jij misschien speciale, nieuwe plekjes in Berlijn die ik als alternatieve tourist zeker moet hebben gezien? Ga je steeds terug naar dezelfde winkel of foodbar die iedereen moet ontdekken? Let me know!

Zoals ik eerder al aangaf ging ik twee jaar geleden al eens naar Berlijn. Mijn ervaring toen is oppervlakkig samen te vatten. Berlijn is een stad die, of je dat nu wil of niet, een indruk op je nalaat. Berlijn toen, dat viel wat tegen. Berlijn nu, kan nog alles worden wat het wil. Dus ik vertrek, met een open geest, naar Berlijn!

Lots of love,
Sofie ♡

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s