Geen categorie

13 Reasons Why | Let’s talk about it

Ja, I know. I’m late with the hype maar ik moest hier iets over schrijven en delen. Tijdens de blokperiode ga ik steeds op zoek naar iets wat ik kan doen als pauzemoment. Deze keer koos ik om eens een serie te kijken. Ik ben niet zo’n serie persoon en vind het steeds moeilijk om te blijven kijken maar bij 13 Reasons Why heb ik zelfs geen seconde hoeven te twijfelen. Van het begin tot het einde keek ik ernaar alsof ik zelf Hannah was. Ik heb tot nu toe maar één boodschap; let’s talk about being bullied en alle gevolgen ervan. 

Het is tweede kerstdag als ik deze blogpost schrijf. Ik ben alleen thuis en heb net de laatste aflevering van 13 Reasons Why uitgekeken. Met de Spotify afspeellijst van de soundtracks op de achtergrond blijft de sfeer die de serie met zich meebracht min of meer hangen.
De muziek vind ik prachtig. Al de liedjes passen enorm goed bij het verhaal dat Hannah vertelt. The Night We Met is mijn grootste favoriet. Het is dan ook dé Hannah song.

Genoeg context, tijd om het te gaan hebben over de essentie van het hele 13 Reasons Why verhaal. Over de impact is al genoeg gediscussieerd. Ik ga het hebben over de lessen die ik eruit heb geleerd. Welke gevoelens deze serie me heeft bezorgd en vooral over hoe het verder moet… Kent pesten ooit een einde? Heeft deze serie écht mensen tot het denken gebracht? Of vergeten we allemaal na een paar maanden hoe hard en zwaar het leven voor sommige onder ons dagdagelijks is? En hoe zwaar we het voor anderen maken…

779d7d5928b8d69bad05faabb1f16629

64e095ad68986a9f15c397ff0c1f8953

Laten we beginnen bij het begin. Welke lessen leerde ik als kijker uit deze serie?
Dat de impact van woorden en daden groter kan zijn dan we denken. Voor ons kan een ‘grapje’ klein lijken maar de persoon waarvoor het bedoeld is kan dit opvatten als iets groots en zich diep gekwetst voelen. Let dus op met wat je zegt of doet. Beeld je eerst in hoe het zou zijn moest iemand dat ‘grapje’ bij jou uithalen. Leer om elkaar meer complimentjes te geven in de plaats van altijd de negatieve zaken in het daglicht te plaatsen. Positieve woorden kunnen ervoor zorgen dat je mensen hun dag mooier en leuker maakt. Ik refereer vaak naar de quote;

“Be the reason someone smiles today.”

Het iets simpel maar het kan zo’n grote impact hebben op iemand. We maken toch allemaal liever mensen aan het lachen dan aan het huilen?
We kunnen inderdaad mensen kwetsen met dingen die we tegen hen zeggen en net daarom dat we meer moeten stilstaan bij de gevolgen ervan. Liefde verspreiden is zoveel leuker dan haat dus waarom zou je je er nog mee bezig houden?

Ook heb ik geleerd dat je nooit je gevoelens voor jezelf mag houden. Praat er met mensen over en probeer om de negatieve opmerkingen los te laten, hoe moeilijk dit ook mag zijn. Ik denk dat we allemaal in ons leven eens in contact zijn gekomen met pesten. Ja, ik ook. En het kan je als persoon klein laten voelen, nutteloos en ongewenst. Maar net door hulp te zoeken en er over te praten kan je er min of meer mee leren omgaan en leren om sterker in je schoenen te staan dan de pesters. Want uiteindelijk zijn zij vaak zelf personen die niet goed in hun vel zitten en hulp nodig hebben, maar door de aandacht op anderen te richten staan ze zelf minder in de spotlight.

Ik vind dat niet alleen wij hier moeten aan werken maar ook scholen, leerkrachten,… Zij moeten ook zorgen voor een beleid of voor betere begeleiding van en voor leerlingen. Op school gebeuren nog altijd de meeste pesterijen en daar moet dringend aan gewerkt worden. De drempel tussen hulp nodig hebben en er effectief iets aan doen is voor vele nog steeds te hoog. Scholen moeten leren om hier frequenter en op een meer open manier mee om te gaan.

f8d7574a76d815956be2bee58a8f1e0a

Verder heb ik ook leren inzien dat alles met elkaar in verband staat en dat alles effecten met zich meebrengt. Maar ook hoeveel impact roddels kunnen hebben om iemand’s leven, op een persoon. Uiteindelijk ben jij degene die de waarheid kent en zien en horen alle andere slechts een uitvergroot verhaal, totale onzin. Roddels kan je jammer genoeg niet tegenhouden en ze worden dan ook immens snel populair. Ze zullen altijd populairder zijn dan de waarheid. Want de waarheid is saai en daar heeft niemand iets aan. Maar die roddels kunnen mensen pijn doen. Het kan hen hun vrienden kosten en hun reputatie tot ze uiteindelijk alleen overblijven en geen andere uitweg meer zien dan simpelweg te verdwijnen uit ieders leven.

Daarom vind ik het belangrijk om ook hier eens bij stil te staan. Sinds het ontstaan van sociale media bijvoorbeeld worden enorm veel negatieve reacties en verhalen gedeeld. Mensen worden nu niet enkel met hun pesters geconfronteerd in real life maar ook online. Men verspreidt foto’s die uiteindelijk de hele buurt, school,… te zien krijgt en zelf kan je er niets tegen doen. Je problemen blijven je overal achtervolgen en ook dat kan zware gevolgen met zich meebrengen.

Ik merk wel dat er heel veel gepraat werd over 13 Reasons Why, vooral op sociale media Maar dat is lang niet genoeg. Woorden zijn maar woorden. Het zijn daden die bewijzen dat een serie zoals 13 Reasons Why werkelijk een impact kan hebben op het wegwerken van pesten online, op school of zelfs op het werk. Misschien kan iedereen al eens beginnen met de serie te bekijken. Misschien moeten scholen een les inlassen waar ze dit soort van onderwerpen kunnen behandelen, waar ze leerlingen de kans geven om hierover te praten. De serie heeft mij zeker aangezet tot denken en hoeveel ik ook al gehoord heb van zelfmoord, het verhaal van Hannah Baker gaf mij er een totaal andere kijk op. Of hier nu effectief reacties op zullen komen en of wij, als gemeenschap, nu anders zullen leren omgaan met elkaar dat is nog maar de vraag…

Ik weet wel dat er nu op deze moment nog veel te veel mensen zijn die met dezelfde gedachten en gevoelens rondlopen als Hannah en dat dit niet kan én mag. We leven maar één keer en die ene keer zou meteen het mooist moeten zijn. Een leven is zo dierbaar en we zouden het continu moeten koesteren.

Om deze (waarschijnlijk te lange) blogpost af te sluiten heb ik nog enkele dingen die ik je wil vertellen. We zijn allemaal uniek en mooi op onze eigen manier. Schoonheid zit vanbinnen en het maakt ons mooi. Ik ga niet zeggen dat vanaf nu alle problemen en pesterijen opgelost zullen zijn maar ik wil alleen duidelijk maken dat wanneer er mensen in je leven komen die je pijn doen of  kwetsen je voor jezelf moet opkomen. Maak kort duidelijk wat je denkt en laat het daarna ook zo. Ga er niet dieper op in.
Probeer ook om eens stil te staan bij jezelf. En ga op zoek naar je eigen geluk. Wat maakt mij gelukkig? Het kan iets kleins zijn maar het zijn net die dingen die het leven mooier maken. Laat alleen nog maar de mensen in je leven toe die het ook effectief verrijken. Mensen die je aan het lachen brengen en die je het gevoel geven dat je met volle teugen geniet én leeft. Zo’n mensen zijn welkom, alle andere verdienen het niet om in je leven te zijn. Positiviteit is de key!

Eindigen doe ik met een prachtig gedicht. Het gedicht dat Hannah in de serie schreef. Een schreeuw om hulp en bestaande uit haar diepste persoonlijke gevoelens. 
Ik vind het ongelooflijk mooi en word telkens emotioneel als ik het lees.
Prachtige poëzie en perfect om deze blogpost mee te eindigen. ❤ 

af6f4b52c603c3c23fa3a58e4c3f53f6

Lots of love,
Sofie ♡

 

 

2 thoughts on “13 Reasons Why | Let’s talk about it

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s