Travel

Time to celebrate creativity | Eurobest day 1

Het begon allemaal in September toen ik voor de keuze stond om een bestemming te kiezen voor het vak Internationaal Project 3. Al van in het begin zat ik met Eurobest in mijn hoofd. Ik hoorde namelijk van vele medestudenten (die dit keuzevak ook vorig jaar hebben genomen) dat Eurobest een geweldige ervaring was. Super blij was ik toen ik tussen de lijst stond van diegene die mee mochten naar Londen, waar het event dit jaar dus plaatsvindt. 

Nu, dinsdag 28 november, half 6 plaatselijke tijd, zit ik in de chillroom van ons hostel in Londen te bloggen over mijn allereerste echte ervaring met Eurobest, met op de achergrond ook nog eens mijn favoriete muziek (lees als; Little Mix, Coldplay, Ed Sheeran, Olly Murs,…) die luidkeels door de ruimte klinkt. Ik voel me al helemaal thuis.

Ik heb vandaag vier presentaties bijgewoond waarvan ik er twee zeker wou volgen. Ik heb genetwerkt met John Pallant, een creative director die ooit actief was bij Saatchi & Saatchi en heb zelfs een korte workshop met hem uitgevoerd samen met nog een medestudente. Zo cool en oh zo leerrijk!

1. What the future creative industry looks like

Doordat we ruim op tijd waren vertrokken hebben we ‘s morgens nog een extra lezing kunnen meepikken. Heel impulsief maar persoonlijk vond ik dit de leukste van allemaal! De presentatie werd geleid door vier fantastische vrouwen, elk over hun eigen thema en elk op hun eigen manier van presenteren. Af en toe met een grapje en hier en daar eens een leuke GIF ter illustratie.

24135280_986874314802782_82777134_n

“An industry is the sum of everyone in it. Today I choose to do something different.” – Jaki Jo Hannah

Shahnaz Ahmed, Barbara Dzikanowice, Jaki Jo Hannan en Hannah Johnson hadden het over collaboration, leadership, mental health en zo veel meer. Enkele van hun learnings die me zijn bijgebleven zijn; wees empatisch, stop met twijfelen en neem de risico’s, zorg ervoor dat je werkplek jouw en je team inspireert en dat creativiteit altijd een doel moet hebben.
Maar leer ook om creativiteit en diversiteit te vieren. Het leiden van een bedrijf met enkel kennis is ook passé. Nu is het hebben van een visie even belangrijk of zelfs belangrijker.
Tot slot ging de lezing nog over hoe je moet leren jezelf graag te zien omdat je op die manier een nog betere versie van jezelf kan zijn.

2. What’s the biggest barrier to creativity?

De titel alleen al sprak me enorm aan en ik had er hoge verwachtingen bij…maar hoge verwachtingen stellen is niet altijd een goed idee. Krista Massey van de Amerikaanse bank SunTrust en Richard Parkinson (Text100) waren de sprekers van dienst. Ikzelf vond de lezing te veel draaien om het financiële dus mijn aandacht was af en toe wat minder.

24133817_986874664802747_1913582158_n.jpg

“The biggest enemy of creativity is risk.” – Krista Massey

“Het antwoord is nee,” hoor je vaak vallen bij het pitchen van creativieve concepten en ideëen. Terwijl ‘ja’ misschien kan zorgen voor een positiever effect. Elk bedrijf is namelijk onstaan door het oplossen van een bepaald probleem.
SunTrust is een bank die voluit is gegaan voor het creatieve en alternatieve. In de plaats van geld te vragen en diensten aan te bieden besloten ze om hun klanten hun dromen te laten waarmaken. Het hele SunTrust team stond achter de nieuwe tactiek en de resultaten mogen er wel zijn. De campagne heeft gezorgd voor 2 miljoen deelnemers en SunTrust heeft er daarnaast ook voor gezorgd dat ze nu de 4de bank in consideration zijn.

3. Who owns stories? Writer or reader? Creater or consumer?

Het pannel van deze presentatie bestond uit vier Italianen uit Milaan.
Gianrico Carofiglio, Marianna Ghirlanda, Carla Leveratto en Cesare Salvini vertelden ons hoe verhalen altijd bestemd zijn voor lezers. Ze hebben een nieuwe manier gecreëerd om een verhaal te lezen. Namelijk een verhaal dat zich volledig aanpast aan zijn/haar lezer. Je brengt jezelf er tot leven. Het verkrijgen van die connectie is voor een lezer heel belangrijk. De gebruiker leest iets dat zich volledig aanpast aan zijn/haar interesses.
Elk verhaal is een reis en elke ervaring van een lezer is anders en nieuw.

24171598_986874288136118_1803167034_n.jpg

“It’s all about building bridges between the writer and the reader.” – Gianrico Carofiglio

Een lezing die ik best nog wel interssant vond aangezien ik zelf wel graag eens een boek lees. Of deze techniek misschien iets voor mij is kan ik niet echt zeggen. Tot nu toe ben ik nog geen fan van eBooks en het digitale lezen… Maar misschien kan deze manier van vertellen me wel overtuigen?!

4. You lost me at influencer

De allerlaatste lezing die we hebben bijgewoond werd gepresenteerd door Leila Fataar, oprichtster van Platform 13. Leila begon met een sterke inleiding, namelijk dat de waarheid de dag van vandaag belangrijker is dan ooit. We leven in tijden van fake news, social media & transparancy.
Als influencer zelf is het belangrijk om het woord of de benaming niet te gebruiken maar om zo genoemd te worden door anderen.
De millenials gaan volgens haar de nieuwe leiders worden. Ze leven een normaal leven maar communiceren en delen allerlei zaken via digitale kanalen.

24133863_986972451459635_1255752077_n.jpg

“RIP influencer marketing, long live influence.” – Leila Fataar

Ik vond de eerste dag van “the European festival of creativity” al zeker een fijne ervaring. Alleen kan ik wel concluderen dat ik van alle lezingen veel meer verwacht had.
De titels hebben me getriggerd maar de uiteindelijke presentaties spraken me niet allemaal even hard aan. Ook de locatie vind ik niet zo spectaculair en niet echt gepast voor het organiseren van dit soort event. Maar er komen nog twee dagen dus wie weet wordt ik nog wel overtuigd!

Nu is het tijd om weer eens een stap in de wereld te gaan zetten en verder Londen onveilig te gaan maken! Ik ben al benieuwd naar wat ik morgen nog meer ga beleven. Je kan alvast alles weer lezen en ontdekken op mijn blog! 

Lots of love,
Sofie ♡

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s