Geen categorie

10 school en studie tips

Ondertussen is het schooljaar voor (bijna) iedereen weer volop bezig. Tijd dus om eens wat handige weetjes en tips met jullie te delen! In deze post geef ik 10 tips en handige tricks mee om bijvoorbeeld beter te leren plannen maar ook wanneer je best begint te studeren en hoe. We weten allemaal hoe veel werk en tijd we in school spenderen en wanneer je bijvoorbeeld samenwerkt of bepaalde methodes toepast zal je merken hoe vlot het soms kan gaan!

#1 Studeer luidop
Vertel de leerstof die je moet kennen voor een test of examen tegen jezelf of anderen. (bv: je ouders, klasgenoten, je huisdier,…)
Wanneer je zelf aan de slag gaat met wat je geleerd hebt zal je de leerstof vlotter verwerken en het ook onthouden met je eigen woorden en inbreng. Je gaat niet naar school om letterlijk boeken vanbuiten te leren maar om de inhoud ervan zelf te kunnen begrijpen en (eventueel) door te vertellen.

Ikzelf doe dit altijd voor presentaties en talen. Ik zeg de woorden zelf op of oefen de presentatie alsof ik ze al aan het presenteren ben. Je zal merken dat je het makkelijker zal onthouden dan door enkel de tekst te lezen of injezelf te oefenen. Ook voor de spiegel oefenen kan helpen!

#2 Gebruik een uitspraakwoordenboek

forvo
Ken je het gevoel wanneer je van woorden in het Frans, Engels, Duits, Spaans,… niet goed weet hoe je ze moet uitspreken? Dan is hier de oplossing! Er bestaat namelijk een website die voor jou woorden uitspreekt, net zoals een woordenboek maar dan in plaats van de betekenis krijg je de uitspraak. De website heet Forvo.com en heeft mij al bij veel nieuwe, onbekende woorden geholpen.

Ik weet dat je dit ook kan met Google Translate maar laten we eerlijk zijn… dat is niet echt het voorbeeld dat we moeten volgen. Google weet namelijk je context niet en of er andere manieren van uitspraak voor één woord zijn. God bless Forvo!

#3 Wissel samenvattingen uit
De meesten onder ons maken samenvattingen van de leerstof. Het is goed om alles al eens in te oefenen, structuur toe te voegen en om snel te kunnen nalezen voor een test of examen. Maar heb je het ook al eens gehad dat klasgenoten last minute allerlei zaken aan elkaar vertellen waar je precies nog nooit van gehoord hebt? Of die je misschien per ongeluk over het hoofd hebt gezien?

Wissel daarom samenvattingen uit! Op die manier kan je vergelijken hoe andere de leerstof interpreteren en of jullie met z’en allen wel hetzelfde hebben geleerd. Het kan ook helpen om zaken toe te voegen waarvan jij dacht dat ze misschien niet belangrijk waren. Je samenvatting zal nog beter worden en de kans op ‘oh my god moesten wij dat ook kennen?’ – momenten zal enorm verkleinen.

#4 Noteer steekwoorden en begrippen

post it notities

Zit je in de zoveelste les van die ene docent die super snel door zijn powerpoint gaat en maar niet lijkt te stoppen met praten? Ik ken het! Ik shrijf dan alsof mijn leven ervan hangt en hoop dan dat ik alles wat ik moest weten heb genoteerd. Sinds afgelopen jaar ben ik afgestapt van die methode en heb het over een heel andere boeg gegooid.

Ik leg namelijk naast mijn notities tijdens de les post-its om belangrijke woorden die de docent noemt op te schrijven. Ook noteer ik er steekwoorden op en trek er pijltjes naar indien ze in verband zouden staan. Op die manier kan ik dan thuis in de curcus of in de powerpoint op mijn gemak opzoek naar de verklaringen en zoek ik eventueel op internent nog verder naar meer uitleg.

 

#5 Gebruik een weekplanner naast je agenda

Naast het invullen van deadlines voor taken en testen gebruik ik nog een aparte weekplanner/ to do list om daar dan op te noteren wanneer ik begin te studeren of werk aan een opdracht die bijvoorbeeld over een langere periode gaat.

Anders begin ik vaak te laat aan een taak en merk ik dat ik door tijdsnood niet genoeg mijn best ervoor kan doen. Nu begin ik goed op tijd en ik kan met tevredenheid een opdracht indienen. Ik heb geen last van stress of last minute problemen zoals bijvoorbeeld een printer zonder inkt,…

#6 Schrijven is beter dan typen 
Ben je een student die tijdens lessen alles typt op een laptop of tablet? Dan zou ik toch maar eens overwegen of je schrijven niet zou zien zitten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat schrijven veel efficiënter is. Je noteert alle leerstof al eens en denkt er ook bij na. Je legt ook meteen verbanden wanneer je ook nog eens met nummeringen, kleurtjes, opsommingen,… werkt.

#7  Gebruik juiste lettertypes
Maak je veel opdrachten, presentaties, samenvattingen met je computer, digitaal? En heb je er al eens over nagedacht of je lettertpe telkens wel goed leesbaar was en paste bij het medium waarvoor het gebruikt werd?
Lettertypes hebben namelijk verschillende functies en veel lettertypes zijn ontworpen voor print doeleinden en andere dan weer voor digitale. Het hangt af van wat je maakt en op welk kanaal welk soort lettertpe je zal moeten gebruiken.

Lettertypes voor papier zijn bijvoorbeeld Courier, Georgia en Times. Deze lettertypes worden Serif of schreef-lettertypen genoemd. Een ‘serif’ is een deel van een letter, namelijk dat deel dat aan de ‘pootjes’ uitsteekt.
Voor de computer en alle andere digitale schermen worden meestal Sans Serif of schreefloze-lettertypen gebruikt, omdat die vaak beter leesbaar zijn dan serif-lettertypen, ook als ze heel klein , zoals op sommige websites, worden getoond.

Wist je trouwens dat Times New Roman het lettertpe is dat altijd leesbaar is. Hoe klein of hoe groot en waar speelt geen enkele rol.

#8 Kijk films of documentaires 
Vind je bepaalde vakken maar niets en kijk je liever tijdens de veel te lange saaie lessen Netflix? Probeer dan eens om de volgende keer een film of documentaire te kijken in thema met je leerstof. Je combineert iets wat je graag doet met iets minder leuk en wanneer je die twee combineert kan dit alleen maar positief uitdraaien. Films en documentaires kunnen heel leerrijk zijn en ikzelf heb al veel films over geschiedenis, natuurwetenschappen, aardrijkskunde,… gezien en het helpt je om de leerstof eens op andere manier te bekijken. Vaak blijven zo’n films en docu’s lang hangen en koppel je ze nog veel terug aan dat vak.

#9 Maak optimaal gebruik van een pauze
Heb je last van je rug, vind je dat je te veel zit op een dag en wenste je dat je vaker kon sporten? Ik ook… Lessen kunnen lang duren en pauzes in het klaslokaal zelf kunnen nogal saai zijn. Ik heb telkens een blok van 2u les met om het uur 5 à 10 minuten pauze. Ik garandeer het je dat dan even rechtstaan en de buitenlucht je echt deugd doen. Blijf tijdens een pauze nooit gewoon zitten. Sta recht, strek je benen, loop een trap op en af of ga naar buiten als de tijd dit toelaat. Zuurstof is goed voor je hersenen en in een lokaal met veel mensen kan die zuurstof al snel ver te zoeken zijn… Je zal na de pauze merken dat je weer wat energie en kracht hebt om weer een uurtje tegenaan te gaan.

#10 WRTS of Quizlet

quizlet studiesets
Vocabulaire, wie moet het niet leren? Allemaal hebben we al in verschillende talen oneindig veel woorden moeten leren. Zelf met een papiertje over een pagina met woorden schuiven zorgt al snel voor spieken… Daarom is een hulpsite die voor je woorden opvraagt de ideale oplossing! Quizlet of WRTS zijn hier perfect voor. Je typt zelf woordenlijsten of je haalt ze op de website zelf. Zodra je denkt dat je voldoende kent start je een sessie en check je eerlijk, zonder spieken, hoe goed je alles kent. Ik merkte meteen dat ik op deze manier veel meer woorden kon onthouden en ik dus ook betere resultaten behaalde. Ik pas deze methode al sinds het middelbaar toe en ben nog steeds die ene leerkracht die het ons ooit meedeelde voor eeuwig dankbaar!

Dit waren 10 van mijn tips en tricks om efficiënter te leren werken op school maar ook thuis tijdens het studeren. Hopelijk lukt het nu toch al iets beter! Ik wens iedereen veel succes en hopelijk worden we allemaal beloond voor ons harde werk.

Lots of love,
Sofie ♡ 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s